main logo
432

ANSP spune dacă există sau nu risc de radiație în Moldova

Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) relatează că, în prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

ANSP spune dacă există sau nu risc de radiație în MoldovaANSP spune dacă există sau nu risc de radiație în Moldova

Într-un comunicat al instituției se spune ANSP monitorizează starea fondului radioactiv în zonele de trai ale populaţiei. În acest scop, zilnic se efectuează măsurători dozimetrice ale fondului gama-extern. În ultimile zile, nu au fost înregistrate careva creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului pentru fondul de radiaţii caracteristice teritoriului republicii.

„Debitul dozei fondului gama este situat în limitele valorilor medii caracteristice teritoriului ţării şi nu depăşeşte valorile admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie. Cerinţe şi Reguli Igienice” (NFRP-2000)”, se spune în comunicat.

Amintim că, locuitorii orașului Râbnița anunțau acum câteva zile că o explozie radioactivă a avut loc la Uzina Metalurgică Moldovenească, amplasată în stânga Nistrului.

Știri.md a contactat vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan, a declarat că, de la începutul lunii martie până în prezent, starea fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova a rămas stabilă.

Totodată, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a venit cu o precizare privind incidentul produs la Uzina Metalurgică din Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării