1808
ANSA: Gătitul pe timp de caniculă poate duce la toxiinfecții alimentare
Gătitul în aer liber, pe timp de caniculă, poate fi periculos pentru sănătate dacă nu sunt respectate măsurile de igienă și siguranță alimentară. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează că temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea bacteriilor, ceea ce crește semnificativ riscul de toxiinfecții alimentare.

Potrivit autorităților, pericolul apare în special atunci când alimentele sunt păstrate sau preparate în condiții necorespunzătoare, transmite Știri.md.
Recomandările ANSA pentru siguranța alimentelor pe timp de caniculă:
- Păstrați alimentele perisabile la rece, în lăzi frigorifice cu gheață sau pachete de gel congelat. Temperatura optimă este de 4°C sau mai puțin. Carnea ar trebui introdusă în lada frigorifică cât timp este încă înghețată, pentru a se menține rece mai mult timp.
- Separarea este esențială. Păstrați băuturile reci și alimentele perisabile în lăzi frigorifice diferite. Astfel, alimentele nu vor fi expuse la temperaturi înalte ori de câte ori se deschide lada cu băuturi.
- Evitați deschiderea frecventă a lăzilor frigorifice. Cu cât sunt deschise mai rar, cu atât conținutul se păstrează rece pentru mai mult timp.
ANSA subliniază că respectarea acestor măsuri simple poate preveni incidentele neplăcute și asigură un consum alimentar sigur, chiar și în condiții de caniculă extremă.