main logo
1444

ANSA: Elementele decorative de pe prăjituri pot fi periculoase

Decorațiunile de pe prăjituri pot transforma un desert obișnuit într-o capodoperă de artă, însă specialiștii în domeniul siguranței alimentelor atenționează consumatorii că aceste produse pot fi nesigure pentru consum.

ANSA: Elementele decorative de pe prăjituri pot fi periculoaseImagine simbol

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă amatorii de astfel de produse să verifice cu atenție eticheta și să țină cont de mai multe reguli, transmite Știri.md.

Așadar, înainte de a consuma desertul, consumatorul este sfătuit să verifice următoarele informații:

  • Coloranții naturali, cum ar fi curcumina (E100), beta-carotenul (E160) și altele, extrase din surse vegetale, sunt considerați siguri pentru consum;
  • Coloranţii alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124) sunt fabricați chimic, oferind culori mai intense, sunt mai stabili decât cei naturali, dar sunt considerați periculoși. În același timp, acești coloranți pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora!
  • Cerneala pentru imprimanta alimentară, cariocile alimentare, unele sclipiciuri sub formă de pudră, prafurile în formă de spary colorat, pudra strălucitoare, perlele colorate, pot conține, de fapt, materiale care nu prezintă siguranță alimentară. 
  • Există sclipici-uri/spray-uri care sunt comestibile și sunt produse special pentru utilizare în alimentație. Aceste produse sunt fabricate din ingrediente care pot fi consumate în siguranță.
  • Agenții economici care importă sau produc sclipici, cerneală și praf comestibil sunt obligați să indice pe etichetă și în actele de însoțire ingredientele utilizate și proporția aditivilor alimentari din compoziția acestora. 

Precizăm că produsele decorative care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final trebuie să aibă înscrisă mențiunea „pentru produse alimentare”, mențiunea „pentru uz alimentar restricționat” sau o indicație mai precisă privind utilizarea alimentară prevăzută. 

„Dacă alegeți să comandați o tortă cu decorațiuni necomestibile, asigurați-vă că le îndepărtați înainte de consum. 

Persoanele care fac comandă de astfel de torturi/prăjituri sunt în drept să ceară etichetele produselor decorative pentru a se asigura că sunt comestibile. Vânzătorii, pe de altă parte, sunt obligați să furnizeze informațiile de la producător despre ingredientele decorațiunilor folosite la ornarea produselor de patiserie, înainte ca acestea să ajungă pe masă”, informează reprezentanții ANSA.

Amintim că pentru nerespectarea legislației în domeniul siguranței alimentelor, producătorii de alimente ce conțin ingrediente nesigure sunt pasibili de amenzi de până la 500 de unități convenționale (25.000 de lei).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării