ANSA: Băuturile răcoritoare carbogazoase trebuie consumate moderat
Consumul de băuturi răcoritoare crește în perioada caniculei. Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu informații utile pentru consumatori, îndemnându-i totodată să consume moderat băuturile carbogazoase.

Instituția informează că îndulcitorii artificiali pot fi o opțiune utilă pentru persoanele care doresc să reducă aportul de zahăr și calorii din băuturile carbogazoase. Aceștia sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, transmite Știri.md.
„Îndulcitorii precum aspartamul, sucraloza, actsulfamul și zaharina sunt ingrediente utilizate pe scară largă în alimente și băuturi comercializate ca „fără zahăr” sau „dietă”. Aceasta înseamnă că îndulcitorii, spre deosebire de zahăr, adaugă puține calorii sau deloc la alimentele și băuturile pe care le aromă.
Îndulcitorii, ca și alte ingrediente adăugate în alimente, trebuie să fie siguri pentru consum și în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 229/2013 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari.
Îndulcitori – substanțe utilizate pentru a da un gust dulce produselor alimentare sau utilizate pentru îndulcitorii de masa.
Prezența unui aditiv alimentar utilizat drept îndulcitor este autorizată în produsele alimentare compuse fără adaos de zaharuri sau cu valoare energetică redusă, în produsele alimentare compuse dietetice destinate unui regim hipocaloric și în produsele alimentare compuse cu o durată lungă de depozitare, cu condiția ca îndulcitorul în cauză să fie autorizat în unul dintre ingredientele produsului alimentar compus”, comunică ANSA.
Ce trebuie să conțină eticheta produselor ce conțin îndulcitori?
1. Pentru produsele alimentare care conțin unul sau mai mulți îndulcitori - mențiunea „cu îndulcitor(i)” trebuie să însușească numele produsului alimentar;
2. Pentru produsele alimentare care conțin atât adaos de zahăr, cât și unul sau mai mulți îndulcitori - mențiunea „cu zahăr (zaharuri) și îndulcitor(i)” trebuie să fie adăugată la denumirea produsului alimentar;
3. Pentru produsele alimentare care conțin aspartam și/sau aspartam-acesulfam:
- Mențiunea „conține aspartam (o sursă de fenilalanină)” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente doar prin referirea la numărul E.
- Mențiunea „conține o sursă de fenilalanină” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente cu denumirea sa
3. Pentru produsele alimentare care conțin mai mult de 10% de polioli adaugați - eticheta trebuie să conțină mențiunea „Consumul excesiv poate cauza efecte laxative.”
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă:
1. Pentru a vă răcori în perioada caldă alegeți apa potabilă!
2. Băuturile răcoritoare carbogazoase, pe lângă îndulcitori, conțin și alți aditivi alimentari precum coloranții și conservanții. De aceea, nu sunt recomandate copiilor!
3. Citiți etichetele, alegeți conștient și bucurați-vă de vară consumând alimente sănătoase!