main logo
666

ANSA atenționează: Unele alimente și canicula prezintă pericol

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) amintește consumatorilor că alimentele perisabile și canicula reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în sezonul cald.

ANSA atenționează: Unele alimente și canicula prezintă pericolFoto: semia.md

Potrivit ANSA, băuturile și mâncarea alterată, alături de fructele și legumele insuficient spălate, pot provoca toxiinfecții alimentare ale căror simptome se fac simțite la câteva ore de la consum, transmite Știri.md.

Cele mai periculoase alimente asociate cu apariția unor afecțiuni digestive sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele, peștele. ANSA menționează că sub acțiunea arșiței și a umezelii, se creează mediul perfect pentru înmulțirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri și paraziți.

Pentru a evita situațiile în care pot fi cumpărate produse neconforme, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:  

- achiziționarea produselor alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;

- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;

- citiți cu atenție eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea și compoziția produsului;

- informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minimale sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;

- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportării, depozitării și a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat;

- fiți atenți la igiena personalului care vă deservește și la condițiile sanitare de comercializare a alimentelor;

- verificați senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenționați să le procurați (culoare, miros, aspect, gust etc.);

- după procurare, păstrați produsele conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalaj (temperatura de păstrare, umiditatea etc.);

- transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;

- în cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către subdiviziunile teritoriale ANSA. Reclamațiile pot fi înaintate și prin: linia fierbinte ANSA 080080033 sau poșta electronică: info@ansa.gov.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării