main logo
544

ANSA a publicat rezultatul investigațiilor privind intoxicația de la liceul Orizont

Potrivit informației parvenite de la Centrul de Sănătate Publică privind cazurile de boală diareică acută înregistrate la Liceul Teoretic Orizont, filiala Ciocana, DTSA Chișinău s-a autosesizat și a inițiat un control inopinat.

ANSA vine cu detalii privind intoxicația de la liceul Orizont

Ulterior, a fost deschisă o anchetă epidemiologică, transmite Știri.md.

Conform ANSA, investigația a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proviniență și calitate. 

În același timp, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare și nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău. 

De asemenea, s-a constatat că din numărul total de 13 persoane care munceau în blocul alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

Specialiștii DTSA Chișinău au înaintat 26 de probe de bucate gata preparate și 3 probe de materie primă, expediindu-le la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară. 

Concomitent, au fost prelevate probe de la personalul angajat în blocul alimentar, apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje și ustensile.

În urma celor constatate la fața locului, pe data de 12 septembrie, DTSA Chișinău a emis o Prescripție în domeniul siguranței alimentelor pentru blocul alimentar. 

Aceasta prevedea ca până la primirea rezultatelor oficiale de la laborator să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului și ustensilelor, dar și să fie elaborate și implementate procedurile operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat.

Potrivit concluziei finale, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de o infecție adenovirală. 

În final, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus, iar în trei probe de produse alimentare au fost constatate bacterii coliforme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării