main logo
1457

ANSA a identificat o serie de nereguli în etichetarea produselor alimentare

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a luat măsuri de verificare a etichetării produselor alimentare.

ANSA a identificat nereguli în etichetarea produselor alimentare

Unele sortimente de produse au fost retrase din comerț, agenții economici care importau sucuri marcate neconform, fiind obligați să se conformeze prevederilor legislației naționale, transmite Știri.md.

Pe parcursul lunii aprilie, mai multe băuturi, nectaruri și sucuri au fost retrase de pe rafturile magazinelor din țară ca urmare a etichetării neconforme. Despre încălcările de pe etichetele produselor alimentare am scris mai devreme, exemplificând abaterile pe care le-au comis producătorii externi atunci când au livrat produse de tip nectaruri și sucuri atunci când le-au livrat în țara noastră.

În prezent, agenții economici care livrează produsele pe piața din Republica Moldova, au fost obligați să facă corectările de rigoare, pentru a elimina orice posibilitate de  inducere în eroare a consumatorilor.

Radu Musteața, directorul Direcției Supravegherea Unităților de Producere a Alimentelor de Origine Vegetală, a declarat pentru Bani.md că „în cadrul anchetei de serviciu referitoare etichetării neconforme, s-au luat mai multe măsuri. Au fost retrase din comerț mai multe sortimente de produse etichetate neconform. S-au făcut controale, agenții economici au fost informați si obligați sa se conformeze prevederilor legislației naționale. Se discută cu fiecare agent în parte. Aceștia urmează să facă modificările de rigoare”.

De menționat că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obligat agentul economic să retragă sucurile marca „Soki Ukrainî” din instituțiile de învățământ și spitalicești, unde acestea erau livrate, inclusiv și din comerț. Se întâmplă după ce Asociația Producătorilor de Conserve a atras atenția asupra problemei livrărilor de „sucuri de import neconforme” în instituții de învățământ și spitalicești din țară. Asociația a comandat realizarea unei investigații în cadrul laboratorului Chelab  - Institute for Food Analysis din Germania.

Testele au arătat că sucuri de import comercializate cu marca „Soki Ukrainî”, conțin substanțe neconforme.

„Produsele au fost retrase pe perioada desfășurării anchetei de serviciu. Probele au fost transmise către laboratoarele din țară și urmează a fi transmise și peste hotare, către un laborator acreditat.”, a mai declarat Musteața pentru Bani.md. 

Analize privind faptul dacă băuturile din fructe sau legume sunt sau nu sunt falsificate, pot efectua doar câteva laboratoare din întreaga lume. Unul dintre acestea este și Chelab, cel unde au fost efectuate analizele care au prezentat rezultatele îngrijorătoare privind conținutul „sucurilor” Soki Ukrainî. 

Președintele Asociației Producătorilor de Conserve, Ștefan Golubciuc, declară că motivul principal pentru care analizele produselor „Soki Ukrainî” au fost efectuate în Germania reprezintă incapacitatea tehnologică și lipsa instrumentelor a laboratoarelor naționale de a efectua tipul de analiză comandat. „Mai multe laboratoare de peste hotare ne-au refuzat.Nu au capacitatea tehnologică și instrumentele necesare pentru efectuarea acestor analize. Am ajuns în Germania unde doar două laboratoare au acceptat să efectueze asemenea teste. La unul dintre acestea ne-am adresat, pentru că ni s-a părut mai performant”.

Potrivit Asociației Producătorilor de Conserve, este vorba despre produsele neconforme, importate în Republica Moldova sub marca „СокиУкраины”, aceste băuturi fiind prezentate drept sucuri, dar care de fapt nu corespund standardelor minime naționale. Prin atribuirea băuturilor menționate a unor caracteristici inexistente și prin marcarea (etichetarea) cu numeroase informații false sau înșelătoare cu privire la natura și calitățile esențiale ale produsului, acest producător, intenționat induce în eroare statul și consumatorii.

Datorită utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale, dar și înlocuirii acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei, producătorul „СокиУкраины”, în mod fraudulos, induce în eroare nu doar consumatorii, dar și autoritățile statului, care l-au desemnat „câștigător” în mai multe licitații de achiziții publice organizate de instituțiile de stat sau municipale, inclusiv de spitale, precum și de Direcția Educație, Tineret și Sport al mun. Chișinău, astfel că aceste băuturi falsificate, prin utilizarea unor intermediari sunt livrate în instituțiile preșcolare, de învățământ și spitalicești.

De menționat că în cazul confirmării de către ANSA a încălcărilor privind neconformitatea produselor, “conform legislației naționale ar trebui suspendate importurile, iar produsele de pe piață să fie retrase”. O declarație în acest sens a fost făcută anterior de şeful de direcţie ANSA, Radu Musteaţa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării