main logo
783

ANRE pregătește un plan de separare a Moldovatransgaz

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pregăteşte un proiect de decizie pentru aprobarea planului de separare/reorganizare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale "Moldovatransgaz", conform practicilor europene şi Pachetului III Energetic.

ANRE pregătește un plan de separare a Moldovatransgaz

Potrivit Infotag cu referire la site-ul instituţiei, acest subiect a fost discutat la întrevederea conducerii ANRE cu misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ruben Atoyan, transmite Știri.md.

Părţile au discutat despre angajamentele asumate de Guvernul Republicii Moldova în programul de finanţare cu FMI, precum şi progresele înregistrate de ANRE în reglementarea sectoarelor energeticii şi anume a gazelor naturale şi electroenergetic.

Directorul ANRE, Octavian Calmîc, a informat despre ajustările tarifare la energia electrică adoptate în august 2019, precum şi despre aprobarea costurilor de bază, a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale şi planurilor investiţionale pentru SA "Moldovagaz" şi toate companiile sale subsidiare.

"ANRE s-a angajat să urgenteze procesul de examinare şi luare a deciziilor aferente devierilor financiare acumulate de SA "Moldovagaz" în activitatea sa de transport, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale pentru perioada 2011-2019, să convină un mecanism de recuperare a acestora, precum şi a costurilor operaţionale bazate pe actele normative de reglementare aprobate recent de ANRE", a spus el.

El a promis că va informa misiunea FMI despre îndeplinirea acestor măsuri.

"Despre progresele înregistrate ANRE va informa Misiunea FMI cu promptitudine. Toate acţiunile întreprinse de către ANRE rămân a fi realizate în strictă conformitate cu prevederile legale, asigurând transparenţă maximă în procesul decizional şi independenţă instituţională", se arată în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării