main logo
827

ANI în acțiune: Directorul unei întreprinderi de stat riscă o amendă

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a înregistrat mai multe nereguli pe parcursul a două săptămâni.

ANI în acțiune: Directorul unei întreprinderi de stat riscă o amendăFoto: telegraph.md

Astfel, în săptămâna 17-21 ianuarie, ANI a inițiat 5 proceduri de control, dintre care în 4 cazuri sunt vizate posibile conflicte de interese, transmite Știri.md

Potrivit informației, acesta au fost admise de un primar din raionul Florești, care figurează și într-un control pe incompatibilitate de funcție, câte un consilier în Consiliul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, și din Consiliul Mereșeni, raionul Hâncești, precum și un director de gimnaziu din raionul Ocnița. Opt încălcări au fost stabilite de inspectorii de integritate. În șapte cazuri au fost identificate conflicte de interese pe numele unui ex-director de întreprindere municipală din Bălți, al unui fost director al S.A. din Cahul, al unui ex-director al unei Agenții de Dezvoltare Regională, al unui secretar din Consiliul Raional, al unui administrator de instituție publică din Sângerei, al unui primar din raionul Sângerei și al unui director de grădiniță din raionul Sângerei. Iar un consilier în Consiliul Vișniovca, raionul Cantemir, a admis o incompatibilitate în timpul exercitării mandatului.

În 14 cazuri, inspectorii de integritate au refuzat inițierea controalelor. În procesele-verbale de refuz inițiere sunt vizați în mare parte primari, consilieri locali și secretari de Consilii.

Trei cauze contravenționale au fost pornite săptămâna precedentă. Astfel, directorul general al unei întreprinderi de stat din subordinea APP s-ar putea alege cu o amendă pentru nedepunerea declarației de avere la accederea în funcție. La fel, și un ex-director al unei întreprinderi municipale din Bălți și secretarul unui Consiliu Raional riscă câte o amendă pentru faptul că nu au declarat conflictele de interese. Juriștii ANI au reprezentat interesele instituției în 15 ședințe de judecată.

ANI a eliberat 17 Certificate de Integritate și a soluționat șase conflicte de interese. Reprezentanții ANI au oferit 128 de consultații telefonice, inclusiv 39 la Linia Instituțională de Informare. De la începutul anului 2022, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse aproximativ 290 de declarații de avere (la angajare/eliberare, dar și anuale).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării