331
0
Angajații HoReCa au depus o petiție la Parlament, în urma protestului
331
0

Mai mulți agenți economici din domeniul HoReCa au protestat astăzi fața Parlamentului, fiind împotriva intenției de a majora cota de TVA pentru segmentul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor.

Foto: diez.md

În urma protestului, angajații HoReCa au depus astăzi o petiție, la Parlament, în urma protestului „Pentru HoReCa!”, transmite Știri.md cu referire la Diez.md.

„Noi, angajații sectorului HoReCa, ne exprimăm dezacordul față de inițiativa Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova de a majora cota TVA de la 10 la 20%.

Considerăm această acțiune inoportună și neargumentată, care nu va aduce la rezultatele așteptate, pe care și le propune Ministerul. Ba chiar, va avea efecte negative asupra întregului sector HoReCa și a economiei țării, din următoarele considerente:

- Domeniul de alimentație publică și prestări servicii este un domeniu cu potențial gastronomic enorm de dezvoltare, datorită ospitalității native a neamului nostru, cât și a măiestriei de a găti. Acest sector nu poate deveni unul competitiv pe plan european, nici măcar în comparație cu țările vecine, atât timp, cât aveam cea mai înaltă cotă TVA din regiune, comparativ cu România (5%TVA) ar fi de 4 ori mai mare. Iar ca și componentă turistică, avem doar vin și gastronomie, fiind lipsiți de mare și munte.

- Cota de 10%TVA ne permite să avem salarii decente, aici, ACASĂ! Să dispunem de asigurarea pachetului social și să fim alături de familiile și copiii noștri.

- Odată cu majorarea cotei TVA, în cumul cu celelalte majorări enunțate, precum resursele energetice, duc indispensabil la majorarea prețului materiei prime, produselor alimentare, respectiv și la majorări de prețuri în unitățile de alimentație publică. Aceste majorări nu pot asigura și creșterea salariilor cetățenilor rămași acasă, respectiv puterea de cumpărare a oaspeților noștri va cădea. Noi știm că mai puțini bani înseamnă mai puțini consumatori, respectiv mai puțini bani, iar la final sau salarii mai mici sau reduceri de personal.

-Solicităm insistent anularea inițiativei de majorare a cotei TVA pentru sectorul HoReCa!”

Amintim că reducerea TVA de la 20 la 10 la sută în domeniul Horeca a fost operată de fosta guvernare PD, în octombrie 2018, înainte de alegerile parlamentare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter