main logo
634

Angajați medicali, amendați pentru aruncarea echipamentelor: Deșeuri periculoase

Echipamente de protecţie purtate de cadrele medicale care tratează bolnavi de COVID-19, aruncate la gunoi cu alte deşeuri menajere.

Angajați, amendați pentru aruncarea echipamentelor: Deșeuri periculoaseFoto: publika.md

Se întâmplă chiar la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii. Şeful Centrului de Sănătate Publică Chişinău, Eudochia Tcaci, trage un semnal de alarmă în acest sens, transmite Știri.md cu referire la publika.md

"Vorbim despre deşeurile potenţial periculoase, cum ar fi măşti, halate, deoarece Spitalul Ministerului Sănătăţii are secţie pentru persoanele de COVID-19, acestea sunt considerate material infecţios. Deci, aceste deşeuri care trebuie să fie colectate separat, în pungi separate şi transmise pentru dezinfectare şi apoi tratate ca deşeuri menajere, erau pur şi simplu depozitate pe teritoriul instituţiei ca deşeuri menajere", a menționat Eudochia Tcaci, şeful Centrului de Sănătate Publică Chişinău.

Angajatul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătăţii, responsabil de gestionarea deşeurilor medicale, a fost amendat cu trei mii de lei. Am o solicitat o reacţie de la directorul instituţiei, Gheorghe Ţurcanu, dar acesta nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Nereguli au mai fost depistate şi la Spitalul Raional Străşeni, unde vizitatorii intrau în secţiile de terapie non-COVID fără echipamente de protecţie. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a amendat-o pe asistenta superioară cu 2 mii de lei.

"S-a constatat şi faptul că asistenta superioară permitea însoţitorilor să intre în secţia de terapie împreună cu pacienţii fără echipament de protecţie. În toate instituţiile medicale şi în spaţiile închise nu se acceptă accesul persoanelor străine fără echipament de protecţie. Asta este prevăzut în deciziile Comisiilor Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică şi trebuie să se respecte. În deosebi, în instituţiile medicale trebuie să se respecte acest regim", a declarat şeful Centrului de Sănătate Publică Chişinău.

Am încercat să discutăm cu directorul Spitalului Raional Străşeni, Ioana Şoimu, însă nu ni s-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje. De la începutul pandemiei, 37 de lucrători medicali au murit răpuşi de COVID-19.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării