main logo
3999

Anatolie Nosatîi: Rusia, o amenințare la adresa securității R. Moldova

Federația Rusă rămâne una dintre amenințările la adresa R. Moldova, mai ales prin războiul hibrid împotriva țării noastre și staționarea ilegală a trupelor ruse în stânga Nistrului.

Anatolie Nosatîi: Rusia, o amenințare la adresa securității R. MoldovaFoto: Simbol

Declarația aparține ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, care a precizat într-un interviu pentru Moldova 1 că conflictul din Ucraina a determinat autoritățile de la Chișinău să sporească capacitățile de reziliență și să avanseze spre atingerea obiectivului de integrare europeană, transmite Știri.md.

Oficialul a reiterat că, prin sporirea bugetului pentru Armata Națională, se va investi mai mult în securitate, inclusiv în arhitectura de supraveghere a spațiului aerian.

„Am avansat destul de mult. Am avut niște vizite împreună cu specialiștii noștri pentru a determina ce fel de sisteme avem nevoie, câte și unde ar fi mai bine poziționate, ceea ce ne va permite să avem o arhitectură dezvoltată pentru supravegherea spațiului aerian. Aceasta ne-a permis să identificăm și următorul radar de care avem nevoie. Acum, companiile care se ocupă de achiziție sunt în proces de licitație internațională”, a spus Anatolie Nosatîi.

Ministrul a menționat că majorarea bugetului sectorului militar a permis achiziția mai multor echipamente care vor dezvolta capacitatea de apărare a R. Moldova.

„Aceste alocații suplimentare care au fost ne-au permis demararea achizițiilor militare. Și acest radar care a sosit recent este achiziționat din sursele naționale. Ceea ce demonstrează că, cu alocații, putem investi în securitate mai mult. Bugetul pentru anul acesta a fost dublat, ceea ce a constituit 0,55 din PIB-ul național. Bugetul pentru anul viitor va constitui aproximativ două miliarde de lei și va fi o mică creștere, aproape 0,6 din PIB. Ceea ce ne va permite continuarea acestor proiecte inițiate și dezvoltarea altora care sunt doar în beneficiul cetățenilor, în beneficiul dezvoltării sistemului de apărate pentru asigurarea păcii și securității în R. Moldova”, a mai spus Nosatîi.

Ministrul Apărării a precizat că Federația Rusă este cea care face ca în R. Moldova să existe o situație tensionată.

„Federația Rusă este cea care ne face ca noi să avem o situație tensionată în Republica Moldova. Aceste tensiuni se reflectă ca rezultat al războiului hibrid condus împotriva Republicii Moldova, staționarea ilegală a trupelor Federației Ruse în stânga Nistrului, prezența depozitelor de muniții și multe altele. Ceea ce face ca cetățenii să simtă această presiune și, adăugător, contextul războiului din țara vecină. Documentul politic al Strategiei de Securitate Națională determină câteva priorități majore - trebuie să fim o țară puternică, cu capacități de reziliență națională pe toate domeniile, trebuie să mergem determinat pentru atingerea obiectivului strategic de integrare în Uniunea Europeană și pentru menținerea păcii și securității”, a conchis Nosatîi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării