main logo
817

Amenzile au curs gârlă la Bălți: Poliția a ajutat pompierii să ajungă în curți

Șoferi, păzea! Polițiștii sunt cu ochii pe autoturismele voastre, mai exact, unde acestea sunt parcate.

Amenzile au curs gârlă la Bălți: Pompierii, ajutați să ajungă în curțiFoto: nordnews.md

Oamenii legii verifică unde vă lăsați mașinile, mai ales în curțile de bloc. Șoferii care parchează cum vor, blocând drumurile de acces pentru serviciile de urgență, sunt amendați, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md.

„Pentru trecerea mașinii speciale această trecere trebuie să fie deschisă. În cazul situației excepționale sau al unui incendiu, mașinile serviciilor de urgență trebuie să poată să treacă”, explică pompierul bărbatului care a blocat drumul.

Unii șoferi, supărați de faptul că au fost amendați, s-au luat la ceartă cu polițiștii.

Șofer X: „Am lăsat-o pentru 5 minute și, pur și simplu, am dat o fugă până în casă.”

Polițist: „Pentru 5 minute. Dar, uitați, pompierii trebuie să treacă. Ce e de făcut?”

Șofer Y: „Eu recunosc că am încălcat.”

Polițist: „O să vă înfăptuiască proces-verbal și amenda e minimală, pentru că ați recunoscut vina. Atât. În termen de trei zile o să achitați jumătate.”

Șofer Y: „Nu, eu sunt, dar de ce să achit eu? Ce, eu sunt milionar ori ce?”

Polițist: „Păi, ați încălcat dumneavoastră.”

Șofer Y: „Eu am încălcat. Sunt de acord.”

Revoltați, șoferii spun că și-au învățat lecția, însă nu au fost prea darnici în comentarii.

„Iată să vă dea comentariul tovarășul care mi-a scris amenda. Eu nu dau comentarii.”

„Nu știu de pietre ce blocau drumul, nu vă pot spune. Eu când am venit, ele erau. Eu am venit de la policlinică cu buletinul, cinci minute m-am pus să mănânc. Consider că n-am făcut așa mare tragedie. Dar eu înțeleg, de un caz de incendiu, de un caz de ceva, eu înțeleg că-s vinovat”, susțin șoferii amendați.

Oamenii spun că astfel de blocaje au devenit deja o normalitate în curțile lor. Mulți dintre ei dau vina pe lipsa locurilor de parcare și numărul tot mai mare al automobilelor.

„Eu am chemat salvarea acum trei săptămâni, când mi-a fost rău, și s-a oprit mașina acolo, la intrare în curtea de bloc. E bine că am putut să merg pe propriile picioare, cum se spune. 

Dar dacă ar fi fost nevoie să fiu transportată pe targă, ce ar fi fost? Un vecin a fost băut, a pus mâncare la încălzit pe foc și a început să iasă fum. Și vecinii au chemat pompierii. Și ce? Mașina pompierilor a ajuns doar până aici și gata.”

„Aici, acum sunt puține mașini, că e devreme. Dar seara sunt și mai multe. Parcarea este, dar câteodată e supraplină și n-ai unde pune. Dar aici este mult loc, unde ar putea fi amenajate parcările. Eu am vrut de multe ori chiar singur să-mi fac, dar nu mi-a permis nimeni. Și nu sunt copaci tăiați. Iată, uitați! Eu m-am uitat acum de pe balcon și nu puteau trece, pentru că copacul acesta e prea jos. Dar nu eu trebuie să-l tai. Dacă îl tai, mâine mă amendează.”

„Trebuie să se oprească în așa fel încât să nu încurce circulația. În orice caz, în parcare este loc. Deși, în această curte am văzut că se opresc în mijlocul drumului.”

„O familie poate să aibă și două, și trei, și patru mașini. Și toate, aici două și acolo două pun. Ne-am săturat. Și dimineața, iarna, când pornesc motoarele, înghițim benzina asta”, spun oamenii.

Mașinile parcate neregulamentar sunt un adevărat obstacol, susțin salvatorii. Iar asta înseamnă mai puțin timp pentru salvarea unei vieți.

„Asemenea probleme întâlnim destul de des. Mai ales seara, când se întorc cetățenii acasă și parchează automobilele neregulamentar. Plus la toate, mai avem un șir de impedimente, cum ar fi crengile copacilor. Sunt străzi blocate cu diferiți piloni și alte bariere improvizate. Au fost cazuri când, din păcate, nu ne-am putut apropia nemijlocit la locul incendiului. Asta întinde și timpul de reacție”, spune șeful adjunct al Direcției Regionale Căutare-Salvare nr. 2, Sergiu Cazacu.

Campania de informare și sensibilizare a populației privind asigurarea accesului pentru serviciile specializate de urgență va dura 10 zile.

„La momentul de azi, atât de către angajații Direcției Patrulare Nord, cât și de către angajații Direcției Situații Excepționale sunt desfășurate verificări în curțile de locuit, unde, în caz de depistare a încălcărilor legate de blocarea accesului, persoanele vinovate vor fi trase la răspundere contravențională în baza art. 238 alin. 2 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, care prevede o amendă de la 900 până la 1.500 de lei, cu aplicarea a patru puncte de penalizare”, afirmă Igor Scutaru, ofițer principal al Secției Patrulare Bălți a Direcției Patrulare Nord.

De la începutul anului curent, pe teritoriul municipiului Bălți au fost întocmite 420 de procese-verbale pentru blocare de acces.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării