main logo
2579

Amenda de 5 milioane de euro ar putea fi introdusă în Moldova

În Moldova ar putea fi introdusă amenda de 5 milioane de euro. Cel puţin asta prevede un proiect de lege privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor.

Amenda de 5 milioane de euro ar putea fi introdusă în MoldovaFoto: publika.md

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției în comun cu Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), transmite Știri.md cu referire la publika.md

Documentul stabilește modul de constatare a încălcărilor legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului de către entitățile raportoare. Prevederile legii se aplică faptelor, acțiunilor sau inacțiunilor săvârșite pe teritoriul Republicii Moldova, ce au ca obiect încălcarea legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Proiectul de lege este structurat în cinci capitole, care au fost grupate în funcție de normele ce reglementează măsurile de verificare și stabilire a încălcărilor în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, răspunderea ce survine la depistarea încălcărilor precum și sancțiunilor corespunzătoare.

Autorii proiectului menționează că odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, prevederile Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008 vor fi abrogate, deoarece sancțiunile stabilite de prezentul proiect de lege constituie sancțiuni de ordin administrativ în conformitate cu rigorile Directivei(UE) 2015/849.

Sancţiunile prevăzute de autorii proiectului variază de la câteva mii de lei până la 5.000.000 euro, "echivalentul în lei a sumei în EUR – reprezintă valoarea calculată în coraport la cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Națională a Moldovei la data comiterii încălcării. În cazul încălcărilor repetate, sistematice, continue sau prelungite se va aplica cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Națională a Moldovei la data comiterii ultimei fapte care constituie încălcăre". 

Documentul a fost publicat pe pagina Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, dar nu l-am găsit pe site-ul Ministerului Justiţiei sau a Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării