main logo
508

Ambasadorul SUA și USAID, întâlniți cu pâine și sare la Telenești

Proiectele de finanțare ale Guvernului american reprezintă un real suport pentru dezvoltarea comunităților rurale și regionale, iar crearea unor condiții mai bune de trai atrag după sine și investiții străine în zonă.

Ambasadorul SUA și USAID, întâlniți cu pâine și sare la Telenești

Aflați într-o vizită de lucru, la stația de tratare a apelor din orașul Telenești, Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J. Hogan și Asistentul Administratorului USAID pentru Europa şi Eurasia, Brock Bierman au evaluat calitatea proiectelor și programelor implementate din regiune, transmite Știri.md.

Construcția stației de tratare a apelor uzate din orașul Telenești a venit cu un șir de beneficii pentru cetățeni, printre ele se numără cele ecologice, oportunități de dezvoltare a instituțiilor sociale, dar și condiții favorabile pentru agenții economici, care au reușit să creeze noi locuri de muncă pentru cetățenii din zonele rurale.

„Timp de mai mulți ani, Guvernul SUA o oferit suport pentru dezvoltarea Republicii Moldova pentru că acest stat are un mare potențial economic, iar un proiect de asemenea amploare, precum este stația de tratare a apelor uzate din Telenești contribuie la dezvoltarea unei agriculturi performante, dar și a unui sol mai fertil. În condițiile în care avem niște relații  strânse de colaborare cu primarii din mai multe regiuni, luăm în considerare posibilitatea de a mai construi astfel de stații și în alte părți ale țării pentru a consolida rezultatele înregistrate până acum”, a declarat ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.

„Stația de tratare a apelor uzate din Telenești este o investiție extrem de importantă pentru că ajută nu doar comunitatea locală dar contribuie și la atragerea investițiilor în sectorul privat. Astfel de proiecte arată că localitățile se bucură de suport, iar modul de colaborare cu primarii din regiuni ne furnizează acele circumstanțe potrivite pentru rezolvarea problemelor existente. Stația de tratare a apelor din Telenești este un exemplu demn de urmat și ne arată felul în care și alți primari ar trebui să implementeze diferite proiecte și să consolideze parteneriatul de dezvoltarea dintre partea americană și cea locală”, a menționat Brock Bierman, Administratorului USAID pentru Europa şi Eurasia.

Stația de tratare a apelor uzate din orașul Telenești a fost inaugurată în 2017, inclusiv cu suportul USAID. Instalația are o capacitate de 700 m3 pe zi și oferă servicii moderne de tratare a apelor reziduale pentru mai mult de 11.000 de cetățeni (or. Teleneşti, s. Mihalaşa, s. Mihalaşa Nouă şi s. Ineşti). În cadrul proiectului, au fost construite 3 stații de pompare a apei, iar rețeaua de canalizare locală a fost reabilitată și extinsă cu 18 kilometri. În total, proiectul a costat 1,5 milioane dolari SUA, dintre care cofinanțarea din partea USAID a constituit 500.000 dolari SUA. De beneficiile stației de epurare se bucură nu doar cetățenii, dar și agenții economici din zonă. Începând cu 2018, numărul beneficiarilor a fost extins, după ce o fabrică de confecții (investiție turcească), care a creat peste 100 de locuri noi de muncă, a fost conectată la rețeaua locală de canalizare.

În cea de-a doua parte a zilei, Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J. Hogan și Asistentul Administratorului USAID pentru Europa şi Eurasia, Brock Bierman, dar și reprezentanții USAID Moldova și ai Programului Comunitatea Mea, au discutat cu autoritățile publice locale despre posibilitatea construcție unor stații de epurare și în municipiile Strășeni, Ungheni și Comrat.

„Tratarea apelor uzate este o problemă regională, nu doar locală. Dacă este să ne referim la stația de epurare a apei din Ungheni, avem o mare problemă. Acesta este situată pe malul râului Prut, la o distanţă de 15 kilometri și este într-o stare avansată de deteriorare. Dacă nu vom lua măsuri de urgenţă ne putem trezi că un oraş cu 40 mii de locuitori nu poate evacua apele uzate. Marea problemă este că stația este departe de oraș, cheltuielile pentru tratarea apei sunt extreme de mari, iar țevile învechite nu mai pot fi schimbate. Costul unei staţii de epurare la capacitatea de circa șapte mii metri cubi pe zi este de 10-12 milioane de euro. Este o sumă colosală pe care nu ne-o putem permite. Dacă nu vom rezolva această problemă am putea declanșa  o problemă în întreaga regiune”, a declarat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.

 Prin proiectul Comunitatea Mea, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) își propune să acorde asistență pentru mai mult de o sută de comunități din țară și să susțină autoritățile publice locale în efortul lor de a asigura o guvernare eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni. Suportul oferit de USAID va include, dar nu se limitează la implementarea unor instrumente inovative menite să eficientizeze activitatea primăriei, precum și la desfășurarea proiectelor de infrastructură, care vor duce la îmbunătățirea vieții cetățenilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării