main logo
876

Ambasadorul Letoniei, în vizită la Biroul relații cu diaspora

Zilele acestea în vizită la Biroul relații cu diaspora (BRD) s-a aflat Excelența Sa, Elita Gavele, Ambasador pentru Diaspora, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia, fiind însoțită de Excelența Sa, Uldis Mikuts, Ambasador al Republicii Letonia în Republica Moldova, și Kristine Zincenko, Secretar III în cadrul Ambasadei.

Ambasadorul Letoniei, în vizită la Biroul relații cu diasporaFoto: gov.md

Scopul principal al vizitei este schimbul de experiență între cele două state privind realizarea politicii pentru diaspora, pentru a planifica continuarea cooperării în domeniile de interes comun, transmite Știri.md.

Agenda vizitei a inclus: întrevederi cu Oficiul Prim-ministrului, consiliera Președintelui Republicii Moldova, deputați din diasporă, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Biroul Migrație și Azil, partenerii de dezvoltare PNUD Moldova/MiDL; sesiune online cu membri ai diasporei Republicii Moldova; deplasare în cadrul localității Sireți, r. Strășeni.

În cadrul discuțiilor, E.S. Elita Gavele s-a referit la cele patru direcții de bază: de a promova și consolida identitatea națională, limba și cultura letonă; de a implica diaspora în viața politică a țării și a asigura participarea la alegeri; de a stimula participarea diasporei în dezvoltarea țării, mai ales pe dimensiunea economică, științifică; de a susține reîntoarcerea în țara de origine.

În special, E.S. s-a referit la Planul de lucru cu diaspora (2021-2023), Legea Diasporei, Consiliul Diasporei, oficiile regionale privind reîntoarcerea, arhitectura diasporei letone și modalitatea de lucru cu asociațiile și școlile de studiere a limbii letone peste hotare, împărtășind ideile de viitor privind elaborarea programelor de stat pentru cercetători, tineri/studenți, antreprenori, organizarea forumurilor investiționale peste hotare. Potrivit celor mai recente studii, diaspora letonă numără 400 de mii de persoane.

La rândul său, partea moldavă a prezentat realizările acesteia, în speță, activitatea BRD care a înregistrat succes la nivel național și local privind coordonarea politicii de stat în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare (DMD), elaborarea și implementarea programelor guvernamentale (Diaspora Engagement Hub; Diaspora*Origini*Reveniri/DOR; Diaspora Acasă Reușește/ DAR 1+3; Guvernul mai aproape de tine; Suport pentru Centrele Educaționale peste hotare). Au fost abordate aspecte legate de asigurarea drepturilor migranților peste hotare, implicarea diasporei în procesul decizional, implementarea acordurilor sociale, inițiative legislative în domeniu, Programul național de stimulare a revenirilor și facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2022-2026 ș.a.

Interes deosebit a prezentat modelul Republicii Moldova de implicare a diasporei pentru dezvoltarea locală și Asociațiile de Băștinași. Astfel, E.S. Elita Gavele a rămas profund impresionată de conexiunea care există între membrii diasporei și localitatea de baștină, de legătura spirituală care îi motivează pe cetățenii plecați să se implice și să susțină satul în care s-au născut. Ambasadoarea s-a arătat interesată de preluarea acestei experiențe valoroase și pentru statul leton.

În final, părțile au apreciat reciproc reușitele obținute în domeniu, remarcând complementaritatea anumitor inițiative și chiar oportunitatea realizării activităților comune în viitorul apropiat, mai ales, pe dimensiunea consolidării asociațiilor diasporei și preluării experienței letone de suport la reîntoarcere.

Echipa Biroului relații cu diaspora adresează un mesaj de mulțumire partenerilor de dezvoltare, reprezentanților autorităților publice centrale/locale și membrilor diasporei pentru deschidere și colaborare în cadrul vizitei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării