main logo
951

Ambasadorul Chinei: Lumea se află din nou la răscrucea dintre război și pace

"Situația internațională a intrat într-o perioadă nouă și imprevizibilă, cu provocări și riscuri fără precedent", a scris Yan Wenbin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Chinei în Moldova, într-un articol al său.

Ambasador: Lumea se află din nou la răscrucea dintre război și paceFoto: moldpres.md

Potrivit Infotag, diplomatul menționează că, "de fapt, lumea se află din nou la răscrucea dintre război și pace", transmite Știri.md.

"Direcția în care ne îndreptăm depinde de alegerea țărilor lumii și, mai presus de toate, de alegerea marilor puteri", a scris el.

Diplomatul subliniază în articol că China s-a dezvoltat într-adevăr mult mai mult decât a fost înainte și va deveni mai puternică în viitor.

"Cu toate acestea, indiferent de nivelul la care se va dezvolta, China va continua să susțină că securitatea tuturor țărilor este indivizibilă, că e într-adevăr bine doar atunci când accepți bunăstarea tuturor, că e nevoie de identificarea intereselor comune cu fiecare țară pentru a avea o cooperare reciproc avantajoasă", a spus diplomatul.

El a atras atenția asupra faptului că China nu a intimidat niciodată țările slabe și nu o va face niciodată.

"China nu i-a agresat niciodată pe cei slabi și nici nu o va face, nu va căuta hegemonia și așa-zisa conducere mondială, nu va clasifica niciodată țările la grămadă și nu va face lucruri precum "China este pe primul loc" și "China are prioritate"", se arată în articol.

Autorul scrie că "China este singura mare putere din lume care nu a realizat reunificarea națională deplină".

"Rezolvarea problemei Taiwanului şi realizarea reunificării complete reprezintă obiectivul de nezdruncinat și cert al Chinei pe care nicio forță externă nu-l poate opri", a scris ambasadorul, menționând că China a devenit un partener comercial major pentru mai mult de 140 de țări și regiuni și a contribuit cu 38,6% la creșterea economică globală.

Ambasadorul atrage atenția asupra faptului că există prea multe fenomene în comunitatea internațională actuală, precum hegemonia, politica de putere, mentalitatea Războiului Rece, standardele duble și amestecul în treburile interne ale altor țări.

"Scopul țărilor care fac aceste lucruri este de a-și menține permanent poziția în vârful piramidei mondiale, crezând că numai ele au dreptul să se bucure de o viață prosperă, iar celorlalte țări le este destinat doar să muncească pentru ele, să furnizeze mărfuri și resurse ieftine și să aștepte să li se culeagă roadele. În spatele acestui scop se află teoria superiorității civilizaționale sau chiar teoria superiorității rasiale", a scris ambasadorul.

În articolul său se mai menționează că "lumea este o singură familie" și "doar atunci când oamenii din toată lumea o duc bine, se poate menține prosperitatea și garanta securitatea".

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării