main logo
14183

Ambasador: Printre victimele din Israel nu sunt moldoveni

În Israel muncesc oficial circa 13.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Însă sunt și mulți moldoveni care au cetățenie dublă și acest fapt îngreunează stabilirea unei cifre exacte. Deocamdată nu sunt raportate informații că printre victimele războiului ar fi și moldoveni. Detalii în acest sens au fost prezentate de către ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman.

Ambasador: Printre victimele din Israel nu sunt moldoveniFoto: Ipn.md

În contextul în care Guvernul Statului Israel a anunțat duminică oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său, Ambasada Republicii Moldova în Israel funcționează în regim de alertă, 24/7, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Totodată, a mai fost activat un număr de urgență. Astfel, cetățenii moldoveni pot suna la numerele de telefon: +972 527 789 772; +972 527 998 396.

Potrivit ambasadorului, până în prezent sunt raportate circa 2.000 de persoane rănite și circa 700 de morți, dar cifrele sunt într-o continuă actualizare. De asemenea, există persoane ținute ostatice, atât cetățeni ai Israelului, cât și străini. Nu există informații că printre ei ar fi cetățeni ai Republicii Moldova.

Acțiuni de evacuare nu sunt momentan organizate. Pe drumuri se circulă, chiar dacă există post-blocuri pentru verificări de rutină. Totodată, casele noi au adăposturi individuale, casele mai vechi au adăposturi comune. De asemenea, există adăposturi publice în care oamenii se pot refugia, a mai spus Alexandr Roitman.

„Aeroportul internațional Ben Gurion este deschis și activează în regim normal. Da, unele companii aeriene și-au sistat zborurile în Israel, ca de exemplu Wizz Air sau Fly One. Dar, totodată, cursele HiSky, Tarom spre București și spre alte locații din România sunt disponibile. Deci, cetățenii care se află în Israel și vor să revină în Republica Moldova - fie că au fost în vacanță, fie că au fost la rude, fie că au fost cu alte scopuri, cum ar pelerinaj - ei pot pleca acasă când doresc. Ceea ce ține de muncitorii noștri aici, dacă aceștia vor să plece în Republica Moldova, acum nu există niciun fel de limitări. Aeroportul este deschis, avioanele zboară, biletele pot fi procurate online”, a precizat ambasadorul.

Cei care vor să plece, dar nu au acte, pot obține de la Ambasadă titlu de călătorie. „Noi analizăm la fiecare oră care este dinamica adresărilor cetățenilor noștri și în funcție de aceasta vom lua, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, deciziile de rigoare”, a mai spus Alexandr Roitman.

Ambasadorul a reiterat că Autoritatea pentru Populație și Migrație a prelungit vizele actuale tuturor străinilor aflați legal în Israel, ale căror vize expiră luna viitoare, inclusiv pentru lucrătorii străini. Vizele au fost prelungite până pe 9 noiembrie 2023. După această perioadă, dacă nu se va oferi o notificare ulterioară, prelungirea vizei trebuie efectuată în conformitate cu procedurile normale.

Israelul este în stare de război după ofensiva militară declanșată sâmbătă dimineață de gruparea islamică palestiniană Hamas, care a lansat mii de rachete, a infiltrat luptători pe teritoriul israelian și a capturat israelieni. Numărul morților nu este clar, dar presa internațională operează cu cifra de câteva sute. Este cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, iar ca răspuns armata israeliană a lansat bombardamente aviatice în Gaza.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării