main logo
577

Ambasadoarele acreditate la Chișinău vor renunța pentru o zi la fuste și rochii. Motivul

Ambasadoarele străine acreditate la Chișinău se solidarizează cu victimele violenței sexuale din Republica Moldova.

Ambasadoarele vor renunța pentru o zi la fuste și rochii. MotivulAmbasadoarele acreditate la Chișinău vor renunța pentru o zi la fuste și rochii.

Centrul Internațional „La Strada” lansează astăzi campania de sensibilizare și de promovare a toleranței zero față de violența sexuală asupra fetelor și femeilor, „Denim Day Moldova”, cu genericul „NU există scuze pentru viol”. Mai multe ambasadoare acreditate la Chișinău vin cu mesaje puternice în adresa parlamentarilor Republicii Moldova, profesioniștilor din domeniul asistenței victimelor, societății civile și către înseși victimele abuzului sexual.

În Republica Moldova „cultura violului” este menținută și stimulată de o serie de stereotipuri și prejudecăți, precum arată și rezultatele sondajului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova”:

- 8 din 10 abuzatori fac parte din cercul de cunoscuți al victimei;

- fiecare a treia persoană consideră că nu e vorba de un viol, dacă victima este ”ușuratică” sau dacă are o reputație proastă;

- aproape că 5 din 10 bărbați și 3 din 10 femei cred că, în unele cazuri de viol, însăși femeia și-a dorit ca acest lucru să se întâmple;

- 6 din 10 bărbați și 4 din 10 femei cred că, dacă o femeie nu opune rezistență fizică, atunci nu este un viol.

Campania își propune să aducă în discuție trei aspecte importante în contextul acestui subiect:

- să combată stereotipuri și mituri care alimentează „cultura violului”, cum ar fi ideea că e mai bine să taci, să ascunzi și să uiți violul, decât să te faci de rușine;

- să încurajeze victimele să ceară ajutor, indiferent când și cum au trăit un abuz sexual;

- să promoveze ratificarea, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Convenției de la Istanbul.

„Simțim mai acută ca oricând nevoia de a urgenta ratificarea Convenţiei de la Istanbul. Este actul de referință, regula de aur în prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi violenţei în familie. Victimele au nevoie să fie protejate într-un mod adecvat acum. Totodată, e bine să nu uităm că schimbările profunde se fac pornind de la sine. Iar campania Denim Day Moldova vine să ne amintească tuturor niște reguli simple: să nu judecăm victimele, pentru că nu ele înfăptuiesc violul; să educăm copiilor respectul pentru propriul corp, așa îi învățăm să respecte intimitatea și personalitatea celuilalt”, susține Daniela MISAIL-NICHITIN, directoare programe pentru femei, ”La Strada”.

Întrucât inițiativa internațională „Denim Day” a luat naștere acum un sfert de secol în Italia, ES Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei la Chișinău, este cea care deschide șirul mesajelor Denim Day Moldova, alături de ES Dr. Julia Monar, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării