main logo
6478

Ambasada Ucrainei îl contrazice pe Chicu: Nu există o decizie oficială

Partea moldovenească nu a fost informată de Kiev în privința interzicerii mașinilor cu numere transnistrene în Ucraina începând cu data de 1 aprilie, așa cum a anunțat astăzi, 20 ianuarie, prim-ministrul, Ion Chicu.

Ambasada Ucrainei îl contrazice pe Chicu: Nu este o decizie oficială

Solicitați de Deschide.md, reprezentanții Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au subliniat că Guvernul de la Kiev nu a luat nicio decizie în acest sens și respectiv nu a avut despre ce informa partea moldovenească, transmite Știri.md.

„În mod oficial, partea moldovenească nu a fost informată, deși decizia cu privire la introducerea interdicției de intrare pentru mașinile cu numere transnistrene din 1 aprilie, se discută, se analizează. La nivelul Guvernului nu a fost luată o decizie oficială și în mod oficial nu am informat partea moldovenească”, a declarat reprezentantul oficial al Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Alla Otvercenko.

Aceasta a confirmat că întrebarea se discuta încă în anul 2018, când au început să fie emise plăcuțele cu numere neutre pentru mașinile transnistrene.

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi că din data de 1 aprilie 2020 Kievul interzice mașinilor cu numere transnistrene să intre în Ucraina, după ce Chișinăul a cedat în fața separatiștilor transnistreni renunțând la legea prin care mașinilor cu numere transnistrene le-a fost interzisă părăsirea hotarelor Republicii Moldova. 

Amintim că astăzi Chișinăul a renunțat la legea care interzicea mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova. 

Anunțul a fost făcut de Biroul Politic pentru Reintegrare care specifică că încetează „regimul de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului”, așa cum a promis anterior Igor Dodon.

Știri.md amintește că acum 3 zile, regimul separatist de la Tiraspol interzice automobilelor cu numere de înmatriculare moldovenești să treacă prin așa-zisele puncte de control de pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina.

Măsura urmează să intre în vigoare pe 24 ianuarie și ar fi este răspuns la „restricțiile impuse de partea Chișinăului cu privire la vehiculele transnistrene”.

În urma acestei informații, Igor Dodon anunța că a avut o convorbire telefonică liderul de la Tiraspol prin care spunea că vor găsi măsuri de urgență. 

Știri.md reamintește că Poliţia de Frontieră a RM a confirmat că, începând cu 10 ianuarie, a sistat aplicarea excepției temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 

Conducătorii auto care doresc să traverseze frontiera de stat trebuie să se conformeze Legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării