main logo
1328

Ambasada SUA, deschisă pentru un dialog privind soarta Stadionului Republican

Miercuri, 1 august, a avut loc o întâlnire de lucru dintre reprezentanții Ambasadei SUA în Republica Moldova, președintele Federației de Triathlon, Dmitri Voloșin, și directorul organizației social-sportive Sporter, Serghei Legheida.

Ambasada SUA, deschisă pentru discuții privind Stadionul Republican

„În prezent, nu toate deciziile guvernării au parte de o susținere unanimă a cetățenilor. Asta pentru că, de obicei, moldovenii nu știu cu ce se ocupă conducătorii, iar proiectele par dubioase. Iată de ce vestea despre transmiterea teritoriului fostului Stadion Republican către o ambasadă, pare a fi o înțelegere din culise. Astfel, apar întrebări care pun reputația misiunii diplomatice într-o lumină proastă", a declarat Dmitri Voloșin. 

Potrivit dânsului, locuitorii din Chișinău așteaptă o declarație din partea Ambasadei SUA prin care să afle de ce nu s-a știut din start despre negocieri și de ce licitația nu a fost organizată transparent.

Dmitri Voloșin a propus dezbateri publice privind soarta stadionului în prezența presei și a liderilor de opinie.

La rândul său, prim-secretarul pentru cultură și presă, Aaron Honn, a declarat că partea americană e deschisă pentru un dialog atât cu guvernarea de la Chișinău, cât și cu societatea civilă.

Totodată, atașatul cultural al Ambasadei SUA, Jed Wolfington, a menționat că misiunea diplomatică cunoaște valoarea istorică a fostului Stadion Republican și apreciază înalt dorința chișinăuienilor de a-și apăra drepturile.

Potrivit unei propuneri vehiculate în cadrul întâlnirii, Guvernul de la Chișinău ar putea oferi gratuit un alt teren pentru Ambasada SUA, care, la rândul ei, va cheltui suma egală cu valoarea terenului pentru a amenaja un parc public pe terenul fostului Stadion Republican.

„Locuitorii Capitalei vor să știe cum vor fi cheltuiți acești bani. Iată de ce e nevoie de un fond transparent, banii căruia vor fi folosiți pentru amenajarea parcului. Acest loc poate deveni simbolul prieteniei și cooperării dintre țările noastre”, a subliniat Dmitri Voloșin, care a apreciat înalt deschiderea pentru dialog a reprezentanților SUA.

Aaron Honn a declarat că propunerile din cadrul întâlnirii vor fi transmise neapărat ambasadorului SUA în Republica Moldova, James Pettit.

Amintim că Parlamentul a aprobat, în ședința plenară din 20 iulie, transmiterea cu titlu oneros, a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău, pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA).

Responsabilii de la Ministerul Economiei urmează să evalueze valoarea terenului, astfel încât, ulterior, să fie inițiată procedura de negocieri pentru vânzarea lotului de 5 hectare.

Petiția Soarta stadionului, decizia poporului" a fost publicată pe site-ul Forum.mddeținut de compania Simpals. Aceasta a fost transmisă Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadei SUA la Chișinău.

Petiția afirmă că cetățenii au așteptat ca stadionul să fie restaurat „însă Guvernul a luat o altă hotărâre: să distrugă rămășițele și să transmită teritoriul pentru a fi construită pe acesta clădirea unei ambasade “. Semnatarii sunt categoric împotriva unei astfel de decizii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării