main logo
629

aLIVE: Sfaturi pentru tinerii care vor să dezvolte afaceri în epidemie

În contextul Zilei Internaționale a Tineretului, a fost lansată o nouă ediție a programului online aLIVE, în care experții au discutat despre impactul pandemiei asupra vieții sociale și economice a tinerilor.

aLIVE: Sfaturi pentru tinerii care vor să dezvolte afaceri în epidemie

În contextul Zilei Internaționale a Tineretului, a fost lansată o nouă ediție a programului online aLIVE, în care experții au discutat despre impactul pandemiei asupra vieții sociale și economice a tinerilor.

Invitații noii ediții au fost Roman Banari, secretar general al Consiliului Național al Tineretului din Moldova și Daniela Streșnă, manager comunicare UPSHIFT Moldova. 

În direct s-a discutat despre dificultățile cu care se confruntă tinerii pe timp de pandemie, despre dificultățile de a găsi un loc de muncă și despre sprijinul antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Specialiștii sunt siguri de faptul că tinerii, deși sunt mai puțin sensibili la virus, la fel trebuie să respecte toate măsurile de protecție. 

“Trebuie să avem grijă de noi și de cei apropiați, să respectăm toate măsurile de siguranță recomandate de specialiștii în domeniu. De noi depinde felul în care va evolua situația”, a subliniat Roman Banari. 

În același timp, este important să se respecte nu doar măsurile de protecție fizică, ci și igiena cibernetică — perceperea și evaluarea corectă a informațiilor, gândirea critică.

Cu toate acestea, studiile arată că tinerii se confruntă cu efectele negative ale pandemiei nu doar asupra sănătății și a stării psihologice, ci și asupra calității educației, a perspectivelor de angajare și a posibilității de a-și deschide o afacere în Moldova.

Conform unui sondaj realizat de platforma U-Report, în acest moment, tinerii sunt îngrijorați că se vor putea angaja doar la locuri de muncă cu salarii mici (26%) sau că nu-și vor găsi vreun loc de muncă (17%). 

“Pandemia are un impact, deși indirect, asupra educației și pieței muncii. Conform unor statistici recente oferite de BNS, pandemia, din punct de vedere al ocupării forței de muncă, a afectat cel mai mult tinerii. 

Acum, printre șomeri, aproximativ 43% sunt tineri. În ceea ce privește educația, o zi lipsită de la școală echivalează cu câțiva ani de consecințe negative pentru întreaga societate ”, a menționat Banari.

Experții ne sfătuiesc să folosim acest timp ca o oportunitate de a învăța ceva nou sau de a ne pune în aplicare ideile. “Acum sunt disponibile multe platforme unde puteți învăța. Există programe naționale de care puteți profita. De exemplu, UPSHIFT Moldova este un program dedicat 100% tinerilor cu vârste cuprinse între 14-25 ani. 

Scopul său este să-i ajute pe tineri să-și îmbunătățească sau să dobândească abilități de antreprenoriat”, a spus Daniela Streșnă. Potrivit acesteia, la program pot participa cei ce au idei care pot fi utile și care ar putea rezolva problemele tinerilor la nivel local sau național.

Potrivit unui sondaj realizat de U-Report, 67% dintre respondenți cel puțin o dată s-au gândit să se apuce de o afacere. Totodată, participanții la sondaj cred că există o serie de obstacole, cum ar fi: lipsa de finanțare (47%) sau frica de a greși (22%), iar 21% nu știu cum să o facă.

Potrivit experților, în Moldova există programe, inclusiv naționale, care sprijină inițiativele și proiectele pentru tineri. Consiliul Național al Tineretului din Moldova cooperează cu ODIMM, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care oferă subvenții pentru implementarea unor idei eficiente și promițătoare.

Experții îndeamnă tinerii să nu le fie frică să se implice în propriile proiecte, să caute ajutor și sprijin din partea organizațiilor de stat și a celor neguvernamentale. Iar cei care au deja o idee sunt încurajați:

— să determine scopul pe care doresc să-l atingă prin acest proiect;

— să se informeze mai detaliat despre cum poate fi gestionat un proiect;

— să studieze experiența altora;

— să adune o echipă de oameni cu aceleași valori;

— să participe activ la diverse evenimente, programe și concursuri;

— să muncească mult.

Emisiunea aLIVE este un proiect realizat de popularul forum pentru femei, Mama.md și organizația publică Forum.md. Proiectul a fost lansat cu sprijinul UNICEF Moldova, USAID și OMS. Această ediție a fost realizată în parteneriat cu platforma de sondaje U-Report Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării