Alimentele sovietice erau mai sănătoase? Mitul, demontat de specialiști
Conferențiarul universitar și doctor în științe tehnice la Facultatea de Tehnologia Alimentelor a UTM, Andrei Cumpanici, explică că percepția că în perioada sovietică oamenii consumau produse „mai sănătoase” este mai degrabă un mit decât o realitate.

Potrivit specialistului, deși standardele sovietice cunoscute sub denumirea de GOST impuneau anumite cerințe, metodele de control erau limitate, iar astăzi tehnologia și normele de siguranță alimentară sunt mult mai stricte și mai eficiente, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
„În perioada precedentă, totul se baza pe calitatea produsului finit. Noi astăzi ne orientăm de la câmp sau de la fermă, pe tot procesul de producție. Dacă toate procesele implicate sunt gestionate eficient, obținem produse de calitate. Fiindcă calitatea nu se face doar la întreprinderi, ci și din câmp, din fermă, din materia primă”, afirmă expertul.
Astfel, în prezent, accentul se pune pe controlul întregului lanț alimentar, de la utilizarea pesticidelor, la respectarea termenelor de recoltare și până la procesarea materiei prime. Această abordare garantează produse mai sigure și mai competitive.
Amintirile despre salamul Doktorskaia sau înghețata Plombir țin mai mult de nostalgie decât de realitate. Specialistul atrage atenția că produsele sovietice erau fabricate conform normelor vremii, însă fiind alimente perisabile, nu puteau fi păstrate mult timp fără aditivi, o regulă valabilă și astăzi.
„Producătorii și procesatorii din ultimii ani se străduiește să ofere produse de calitate. Piața este mică și ieși în evidență doar prin calitate. Sunt sigur că produsele de azi sunt mult mai bune decât în trecut, inclusiv pentru că există acces la informații și la documentele normative. În trecut, chiar și întreprinderile aveau dificultăți în a obține aceste documente”, a subliniat Andrei Cumpanici.