main logo
1526

Alimentele bogate în grăsimi care sunt bune pentru inimă și creier

Noi cercetări au revizuit perspectiva experților în sănătate cu privire la unele alimente considerate anterior interzise. Anumite tipuri de grăsimi, consumate în cantități corecte, sunt de fapt benefice.

Alimentele bogate în grăsimi care sunt bune pentru inimă și creierFoto: Shutterstock

„Toate grăsimile sunt rele pentru sănătatea inimii? Deloc. Unele grăsimi sunt esențiale. Corpul tău are nevoie de ele, de exemplu, pentru a construi membranele”, spune dr. Oliver Guttmann, cardiolog consultant la The Wellington Hospital, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Stephanie Moore, medic nutriționist și autor al cărții „Eat Your Brain Happy”, este de acord. „Creierul nostru, membranele noastre celulare, învelișul nervilor noștri, hormonii- toate se bazează pe grăsimi pentru a-și face treaba”, spune aceasta, potrivit telegraph.

Experții împărtășesc alimentele lor preferate bogate în grăsimi care sunt surprinzător de benefice pentru sănătatea inimii. 

Ouăle sunt o sursă fabuloasă de proteine

Un studiu a arătat că mâncatul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de boli cardiovasculare, deși anterior aveau o reputație proastă.

Un studiu din 2018 a constatat că mâncatul a șase ouă pe săptămână a redus de fapt riscul de boli cardiovasculare, în timp ce în luna februarie a acestui an, cercetătorii din Australia au publicat un studiu care a constatat că, pentru persoanele de peste 70 de ani, consumul regulat de ouă a fost asociat cu un risc cu 29% mai mic de deces legat de boli cardiovasculare.

„Ouăle sunt o sursă fabuloasă de proteine. Ele sunt pline de nutrienți, vitamine, minerale și lucruri numite fosfolipide, care sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele care mănâncă mai multe ouă tind să aibă acel raport mai bun între colesterolul LDL și HDL ”, spune dr. Moore. 

Carnea de vită conține omega-3 și este bogată în nutrienți

Carnea de vită este benefică pentru sănătatea inimii, susține dr. Moore, deoarece conține „omega-3”.

„Este incredibil de bogată în nutrienți, susține masa corporală slabă și ajută la sinteza musculară. Creșterea masei musculare duce la o rată metabolică mai bună, permițându-ne să ardem caloriile mai ușor - deci este un factor de protecție cardiovasculară foarte important. În carnea de vită hrănită cu iarbă se găsesc, de asemenea, vitaminele liposolubile A, D și K. Nu sugerez să mâncați o friptură uriașă în fiecare seară, dar aș recomanda carne roșie - chiar și sub formă de hamburger, presupunând că este făcută din carne tocată de bună calitate - de până la două ori pe săptămână”, spune nutriționistul.

Brânza poate reduce riscul de boli cardiovasculare

În ciuda faptului că este deosebit de bogată în grăsimi saturate, studiile au constatat că brânza poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

„Brânza conține o mulțime de nutrienți, precum și anumiți acizi grași care ajută la îmbunătățirea sănătății inimii”, spune dr. Guttmann. 

„S-a spus că lactatele cu conținut integral de grăsimi ar crește nivelul colesterolului LDL. Acest lucru este acum contestat, cercetările arătând din ce în ce mai mult că nu există nicio corelație între bolile de inimă și lactatele cu conținut integral de grăsimi. Acestea sunt asociate cu reduceri modeste ale riscului de hipertensiune arterială, cu reducerea riscului de boli coronariene și de accident vascular cerebral, indiferent de conținutul lor de grăsimi. Brânza conține vitamina K2, care ajută vitamina D să ajungă acolo unde organismul are nevoie de ea”, spune nutriționistul Stephanie Moore.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline extravirgin, în special, este bogat în acizi grași mononesaturați și antioxidanți, care ajută la reducerea inflamațiilor și la îmbunătățirea colesterolului. 

În ciuda conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate și a concentrației sale calorice, uleiul de măsline extravirgin presat la rece pare să aibă proprietăți miraculoase pentru sănătate. În ceea ce privește colesterolul, de exemplu, cercetările au descoperit că acesta ajută la echilibrarea raportului dintre HDL și LDL, așa-numitele colesterole „bune” și „rele”.

Pentru dr. Moore, antioxidanții, vitamina E și polifenolii unici (care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale) care se găsesc în uleiul de măsline se combină pentru a face din acesta o opțiune extrem de sănătoasă, dar ea subliniază importanța ca acesta să fie extravirgin. 

Somonul conține acizi grași omega-3

„Consumul de pește gras este foarte important pentru sănătatea inimii”, spune Dr. Guttmann.

Sominul conține acizi grași omega-3, care ajută la reducerea inflamației și la scăderea riscului de boli de inimă, precum și la sănătatea creierului.

„Omega-3 sunt foarte protectori împotriva riscului cardiovascular și de accident vascular cerebral”, adaugă dr. Moore. 

Acizii Omega-3 lipsesc aproape întotdeauna din dietele oamenilor deoarece provin din foarte puține surse alimentare, explică Moore. Se găsesc în peștele gras: macrou, sardine, hering, hamsii și somon (ideal sălbatic, nu de crescătorie, deoarece omega-3 provine din krillul pe care îl mănâncă în sălbăticie).

Măslinele pot fi bogate în grăsimi, dar conțin și fibre și polifenoli

Măslinele conțin acizi grași mononesaturați, în principal sub formă de acid oleic [un tip de acid gras omega-9 cunoscut pentru potențialele sale efecte antiinflamatoare și antioxidante], ceea ce le face o sursă de grăsimi sănătoase pentru inimă.

„Măslinele sunt pline de fibre și polifenoli”, spune Moore. 

Măslinele sunt, de asemenea, bogate în fier, plus un antioxidant numit quercetin care s-a dovedit a fi bun pentru sănătatea inimii. 

Migdalele conțin un amestec benefic de grăsimi, fibre și proteine

„Nucile sunt foarte bune. În special migdalele, nucile și fisticul, care au un amestec bun de grăsimi, fibre și proteine. Sunt o sursă excelentă de omega-3”, susține dr. Guttmann. 

Toate nucile au un conținut ridicat de grăsimi, dar tipul de grăsime depinde de tipul de nucă. Nucile de Brazilia, nucile caju și nucile macadamia sunt mai bogate în grăsimi saturate decât alte nuci, care conțin predominant grăsimi nesaturate (polinesaturate în nuci și nuci de pin, mononesaturate în migdale, fistic, nuci pecan și alune). 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării