main logo
565

Alexandru Tănase: Sper că Domnica Manole va beneficia de garanțiile unui proces echitabil

Ministrul Justiției Alexandru Tănase speră că judecătoarea Domnica Manole va beneficia de toate garanțiile unui proces echitabil, iar cazul ei va fi tratat cu cea mai mare seriozitate.

Tănase: Sper că Domnica Manole va beneficia de un proces echitabilTănase: Sper că Domnica Manole va beneficia de un proces echitabil

„Nu vreau altceva decât să existe acțiuni echitabile în privința ei. Este un caz sensibil și trebuie tratat cu multă prudență și seriozitate”, a declarant Alexandru Tănase în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate și i-a propus șefului statului să o elibereze din funcție. Decretul a fost publicat la sfârșit de iulie 2017. Magistrata a apreciat decizia CSM ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Cazul acesteia urmează să fie revăzut după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional controlul judecătorilor de către SIS.

Ministrul Justiției a comentat și refuzul mai multor judecători de a examina dosarul lui Ilan Șor. Alexandru Tănase consider că fenomenul nu este unul grav, ci dimpotrivă reprezintă un proces natural prin care se asigură că se va găsi un magistrat care va putea examina cauza în mod independent. Potrivit ministrului, schimbarea unui judecător  este în favoarea actului de justiție.

„Dacă judecătorul recunoaște că el are o problemă cu acest caz, este o chestie ok. Este mai bine să nu admiți să te recuze cineva. Fiecare a avut argumentele sale. Ar fi existat mult mai multe dubii dacă participa în examinare apoi presa scotea în evidența conflictele de interese. Să se schimbe judecători atâta timp cât nu va trezei dubii nici din partea societății civile, nici a procurorului, condamnatului, avocaților”, a spus Alexandru Tănase.

Magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul Șor, după care alți doi magistrați, judecătorii Igor Mânăscurtă și Oxana Robucă de la Curtea de Apel au depus și ei cereri de autorecuzare. Un al treilea complet de judecată pentru examinarea dosarului de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor, în componența magistraților Stelian Teleucă, Alexandru Spoială și Svetlana Balmuș a fost format luni, 29 ianuarie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării