main logo
1227

Alexandru Micu: Academia de Științe a Moldovei a devenit o fantomă

Alexandru Micu, cercetător științific în cadrul Institutului de Fizică Aplicată al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), într-un interviu pentru Oficial.md, s-a referit la situația actuală din cadrul Academiei.

Micu: Academia de Științe a Moldovei a devenit o fantomă

Potrivit academicianului, la moment Academia de Științe a Moldovei a ajuns fără institute de cercetare, acestea fiind transferate sub jurisdicția Ministerului Educației și Culturii, transmite Știri.md cu referire la Oficial.md.

„Academia a devenit o fantomă, o pseudo instituţie cu rol de coordonator al științei, fără institute de cercetare”, spune Alexandru Micu.

Acesta susține că tatăl său, academicianul Vasile Micu, ca urmare a unor amenințări sau promisiuni, și-a retras semnătura de pe scrisoarea deschisă a unui grup de academicieni, în care este aspru criticată situația din AȘM.

„Tata, academicianul Vasile Micu, se afla în spital, iar joi, pe data de 24 ianuarie, urma să aibă loc Adunarea Generală a AȘM. Nu știu cum s-a întâmplat în realitate, dar admit că dl acad. Ion Tighineanu s-a folosit de moment că tata era bolnav şi l-a convins să vină la Adunarea Generală a AȘM. Mai mult, ca urmare a unor amenințări sau promisiuni, l-a făcut pe tata să-și retragă semnătura de pe scrisoarea deschisă a unui grup de academicieni, în care este aspru criticată situația din AȘM și se pledează pentru alegerea unui președinte al AȘM care nu a fost implicat, fie și indirect, în ilegalitățile comise în cadrul Academiei. Procedând astfel, adică făcându-l să renunțe la semnătură, tata a fost pus în opoziție cu comunitatea științifică. Cu alte cuvinte, sub influența dlui Tighineanu, tata apare ca un om neserios, spune una face alta, într-un cuvânt apare ca un om în care nu poți avea încredere”, a menționat academicianul.

Potrivit lui, în scrisoare un grup de academicieni au adresat o scrisoare deschisă conducerii AȘM, prin care se cerea demisia întregii conduceri a AȘM, inclusiv a președintelui interimar, acad. Ion Tighineanu „neavând dreptul moral și deontologic să dețină interimatul de președinte și nici să candideze la postul de președinte al AȘM, din cauza că au făcut parte din vechea conducere a AȘM, în timpul căreia s-a produs mai multe ilegalități, inclusiv desființarea acesteia”,  a mai spus Alexandru Micu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării