main logo
3239

Alertă: Pește cu paraziți, adus în piețe, școli, spitale și penitenciare

Premierul Maia Sandu a anunțat că în ultima perioadă în Republica Moldova au fost introduse 73 de loturi de pește neconform.

Alertă: Pește cu paraziți, adus în piețe, școli, spitale și penitenciareFoto: presedintia.md

Deși produsele urmau a fi nimicite, acestea au ajuns în piețele din țara noastră și chiar livrate în școli, spitale și penitenciare. 

În acest caz, a fost inițiată o cauză penală, iar Maia Sandu a cerut suspendarea din funcții a persoanelor implicate, informează Știri.md cu referire la Moldpres.

Neconformitățile au fost depistate după ce Corpul de control al Premierului, în colaborare cu poliția, a inițiat verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și la Centrul republican de diagnostică veterinară. 

În rezultatul acestora, s-a stabilit că din totalul celor 124 de loturi de pește importate în Republica Moldova în perioada 20 august – 4 octombrie, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special este vorba de pește infestat.

„În contradicție cu prevederile legale, laboratorul nu informa ANSA despre neregulile depistate, astfel încât toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de a fi importate și comercializate. Astfel, s-a admis o încălcare flagrantă a legislației. 

Din informațiile Corpului de control, de regulă, e vorba de pește ieftin. Loturile de pește cu paraziți nu ajung în magazine, ci la piață și s-ar putea să ajungă și în instituții publice, cum ar fi instituții de învățământ, medicale și penitenciare”, a precizat Maia Sandu. 

În acest caz, Premierul a solicitat ANSA inițierea unei anchete de serviciu și suspendarea responsabililor din Agenție și a managementului laboratorului. 

Totodată, Ministerul Educației, Culturii și cercetării, cel al Justiției și cel al Sănătății urmează să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare la loturile de pește achiziționate.

Totodată, poliția și ANSA vor efectua controale în piețe pentru a preveni comercializarea peștelui neconform. 

Maia Sandu a mai cerut introducerea companiilor implicate în această schemă în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, astfel încât acestea să nu mai poată livra produse instituțiilor publice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării