5 825
1
Alertă meteo: Recordul înregistrat în R. Moldova în ultimii 5 ani
5 825
1

În Republica Moldova, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din perioada de observație de 125 de ani.

De la începutul perioadei de observații meteorologice, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu 1,6 grade Celsius, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Anul 2019 a fost cel mai cald din toată perioada de observații, iar în anul 2020 tendința de creștere a temperaturii aerului continuă.

Datele serviciului meteo Chișinău arată că în 2019 temperatura medie anuală a aerului a constituit +12,2 grade Celsius, fiind cu 2,7 grade Celsius mai ridicată față de normă şi s-a plasat pe locul întâi în șirul anilor cu temperaturi medii anuale ridicate.

Potrivit meteorologilor, sezonul de iarnă 2019-2020 a fost anormal de cald. Temperatura medie a aerului a constituit +3,1 grade Celsius, fiind cu 5,2 grade Celsius mai ridicată față de normă și se semnalează pentru prima dată în toată de observație.

În ultimele luni ale anului 2020, ianuarie-aprilie, temperatura medie a aerului a fost cu 4,5 grade Celsius mai ridicată față de normă. 

Regimul termic ridicat și deficitul de precipitații din perioada ianuarie-aprilie a acestui an au provocat pagube sectorului agricol din țară.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter