main logo
5582

Alertă meteo: Cod galben de viscol și lapoviță în toată țara

Meteorologii au emis avertizare cod galben pentru zilele de joi și vineri, 10 și 11 ianuarie, fiind prognozate condiții complicate ale vremii.

Alertă meteo: Cod galben de viscol și lapoviță în toată țara

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, condițiile meteo vor fi generate pe teritoriul țării de ieșirea ciclonului sudic, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Joi vor cădea precipitații puternice – 15-20 l/m2, izolat de până la 25 l/m2, predominant sub formă de zăpadă. În jumătatea de sud precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și lapoviță. Pentru vineri sunt prognozate precipitații sub formă de zăpadă. 

Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene. Pe firele electrice și crengi se vor forma depuneri lapoviță și polei. 

Vântul nord-vestic se va intensifica pe 11 ianuarie până la 70 km/h.

În acest context, Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă șoferii care pornesc la drum să fie vigilenți și să circule, atât în localități, cât și în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranță.

Șoferilor li se mai recomandă să folosească luminile de întâlnire atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, pentru a reduce riscul producerii accidentelor rutiere. Când afară este zăpadă, distanțele sunt mai greu de apreciat. 

În caz că rămân în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul decât în condiții normale.

Totodată, șoferii, care pornesc la drum lung în aceste zile, sunt îndemnați să aibă rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul încărcat și trusa medicală. 

În caz de necesitate, oamenii sunt îndemnați să apeleze la cel mai apropiat echipaj de patrulare sau să sune la 112.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării