548
0
Alertă: Cod galben de secetă hidrologică. Zonele afectate
548
0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat până pe 14 martie Cod galben de secetă hidrologică în mai multe regiuni ale țării.

Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul râului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca, și râurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

Seceta hidrologică se defineşte în funcţie de debitul şi volumul scurgerii apei în râuri pentru o perioadă de timp. 

În cazul în care debitul apei atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile, se emite Сod galben de secetă hidrologică. 

Atunci când seceta hidrologică se manifestă pe 80% din suprafaţa ţării, se anunţă seceta hidrologică pe întreg teritoriul ţării, analogic şi pentru bazine hidrografice.

În următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice între 12-17 grade Celsius, ziua, şi 4-9 grade, noaptea. Izolat, sunt posibile ploi de scurtă durată. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter