main logo
950

Alertă: 24 de copii cu deficienţe de auz riscă să rămână fără şcoală

Situaţie incertă în cazul a 24 de copii cu deficienţe de auz de la şcolile speciale din oraşul Cahul şi satul Hîrbovăţ, raionul Călăraşi.

Alertă: 24 de copii cu deficienţe de auz riscă să rămână fără şcoalăFoto: superbebe.ro

După ce părinţii elevilor au fost anunţaţi că instituţiile se închid, la Ministerul Educaţiei urma să aibă loc o întrevedere cu directorii celor două şcoli speciale, dar aceştia nu s-au prezentat, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

În schimb, autorităţile au avut discuţii cu părinţii şi reprezentanţii Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, la care ar fi promis că vor găsi o soluţie până în 1 septembrie.

Juristul Centrlui, Elena Stăjilă, spune că la întrevedere s-a discutat problema lipsei specialiştilor în limbajul mimico-gestual din aceste şcoli.

Elena Stăjilă, jurist CDPD: ''La moment este o problemă în insuficienţa specialiştilor care ar putea să ajute copii cu dizabilităţi de auz să se încadreze în incluziunea educaţională în cadrul şcolilor generale. 

S-a constatat necesitatea stringentă de a recurge la instruirea urgentă a unui număr suficient de specialişti care va putea să ajute copii cu dizabilităţi de auz să se includă în procesul educaţional”.

Părinţii elevilor cu nevoi speciale spun că încadrarea bruscă a copiilor în şcoli obişnuite este irealizabilă.

Nina Trofimenco, mamă: ''Nu ştim cu o să finiseze clasa a noua, la studii profesional tehnic noi nu ştim unde să-l dăm, deoarece ce ne propune ministerul astăzi nu corespunde necesităţilor copilului. 

Îi bună soluţia cum propune ministerul să includem copii în şcoli obişnuite de mici, dar de mici. Dar nu în clasa a noua, de ce copii aceştia trebuie să fie în perioada de tranzit.''

Am contactat-o pe secretarul de stat în domeniul educaţiei, Natalia Grâu, dar aceasta ne-a promis că va reveni mai târziu cu un comentariu, după care nu a mai răspuns la telefon.

Am încercat să luăm legătura repetat cu directorii celor două şcoli speciale, însă aceştia nu au fost de găsit. Potrivit juristului Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Elena Stăjilă, unul din manageri ar fi plecat peste hotare, iar cel de-al doilea se află în concediu medical.

Joia trecută, mai mulţi părinţi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei împotriva deciziei de a închide două din cele trei şcoli speciale, destinate elevilor cu deficienţe de auz. Aceştia spun că au fost anunţaţi la telefon de conducerea instituţiilor despre acest lucru, fără explicaţii şi le-a fost sugerat să-şi ducă copiii în şcoli obişnuite.

Ministerul Educaţiei spune că nu ştia despre o astfel de decizie şi urma să primească explicaţii de la directorii instituţiilor vizate. 

Potrivit Asociaţiei Surzilor din Moldova, în ţară sunt înregistraţi peste 260 de copii cu deficienţe de auz, dar neoficial sunt peste 1.200.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării