main logo
837

Alergia la ambrozie ar putea fi rezolvată cu un vaccin

Alergia la ambrozie, o plantă invazivă apărută relativ recent în Europa, afectează din ce în ce mai multe persoane în fiecare an.

Alergia la ambrozie ar putea fi rezolvată cu un vaccinFoto: shutterstock.com

Reacțiile sunt sub diverse forme, de la crize de astm și până la simptome asemănătoare unei răcelii agresive. Doar diagnosticul unui specialist poate stabili gradul de sensibilitate la polenul acestei plante, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Aproximativ 482.000 de români, dintre cele 9 milioane de persoane din populația activă a României sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm, potrivit datelor Ministerului Sănătății. 

Specialiștii estimează că populația expusă la polenul de ambrozie atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate. 

Sunt afectați chiar și bebelușii Alarmant este numărul din ce în ce mai mare de oameni care ajung la urgențe cu crize severe de astm. 

Specialiștii atenționează și că a scăzut mult media de vârstă a celor afectați, incluzând chiar și copii sub un an. Un vaccin ar putea fi soluția la această problemă, susține medicul Carmen Bunu Panaitescu. 

Un vaccin și o aplicație pe mobil ar putea veni în sprijinul alergicilor Profesorul universitar doctor Carmen Bunu Panaitescu, din Timișoara, este unul dintre pionierii luptei împotriva alergiei la ambrozie la nivel mondial. 

Ea a început cercetarea acum 10 ani, iar în prezent conduce o echipă de cercetare care lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie. 

Echipa de cercetători condusă de Carmen Bunu Panaitescu este singura din lume care a reușit să reproducă toate fragmentele din ambrozie purificate cu ajutorul ingineriei genetice. 

Mai departe, echipa de cercetători și-a propus să analizeze care fragment dintre acestea produce reacția alergică, astfel încât să poată iniția dezvoltarea vaccinului. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării