main logo
853

Alegerile locale din Chișinău au trecut pragul de validare la ora 16:15

Alegerile locale generale pot fi validate în municipiul Chișinău, după ce pragul de prezență la vot a depășit 25%.

Alegerile locale din Chișinău au trecut pragul de validare la ora 16:15Foto: știri.md

Potrivit CEC, până la această oră, în Capitală și-au exercitat dreptul la vot peste 158.909 de chișinăuieni, transmite Știri.md.

Din numărul total de alegători, 55% sunt femei, iar 45% sunt bărbați.

Potrivit legii, validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție.

Într-o conferință de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat că per general alegerile decurg conform normelor stabilite, fără incidente semnificative, care să pericliteze buna desfășurare a alegerilor. 

Potrivit lui, a fost înregistrat un caz la secția de votare nr. 1/148 din sectorul Centru din capitală, unde din cauza președintelui biroului electoral, procesul de vot a început cu o întârziere de 44 de minute. CEC a solicitat explicații de la funcționarul electoral, care a invocat o problemă tehnică a automobilului.

Totodată, astăzi, Asociația Promo-LEX a susținut o conferință de presă cu tema: „Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019: Deschiderea secțiilor de votare, în cadrul căreia au anunțat primele încălcări care au avut loc în primele ore de la deschiderea secțiilor de votare.

Știri.md amintește că pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3.761 persoane, iar pentru 11.580 de mandate de consilier – 50.410 persoane.

La funcția de primar general al municipiului Chișinău candidează 18 persoane. Primar general al municipiului Chișinău este ales candidatul care a acumulat 50% + un vot.

Dacă niciunul dintre candidați nu reușește să treacă acest prag, este organizat turul doi al alegerilor, cu primii doi candidați, unde se declară câștigător cel care a acumulat cele mai multe voturi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării