main logo
532

Alegeri locale 2019: Ce rezultate au înregistrat socialiștii în Găgăuzia

În urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie au fost aleși consilieri locali și primari și în cele 26 de primării din UTA Găgăuzia.

Alegeri locale 2019: Ce rezultate au înregistrat socialiștii în GăgăuziaFoto: știri.md

Spre deosebire de celelalte raioane, în UTA Găgăuzia nu se aleg consilieri raionali, deoarece, găgăuzii, votează separat pentru alegerea deputaților din Adunarea Populară, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Rezultatele înregistrate aici de Partidul Socialiștilor sunt mult mai modeste decât cele de la alegerile prezidențiale din 2016 sau cele parlamentare din 24 februarie 2019.  

Având filiale locale, socialiștii au propus candidați la funcția de primar și consilier local în fiecare din cele 26 de primării din UTA Găgăuzia, dar se pare că găgăuzii au preferat să voteze pentru candidații independenți, candidații Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, sau chiar pentru candidații Blocului ACUM.

Din cei 26 de primari aleși în cele două tururi de scrutin (20 octombrie și 3 noiembrie), doar 13 sunt reprezentanți ai PSRM-ului, ceea ce reprezintă 50% din totalul candidaților.

De menționat că, în 2016, Igor Dodon a obținut aici 98,9% din totalul voturilor, iar la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pentru PSRM au votat 83,73% dintre alegătorii din regiune. De asemenea, candidatul susținut de PSRM la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, de la alegerile din primăvara anului 2019, a obținut aproape 92% din voturile găgăuzilor.

La scrutinul din această toamnă, cea mai strânsă luptă a fost se pare în localitatea Congascicul de Sus. Aici, candidatul socialist, Ichizli Dmitri, a obținut cu doar patru voturi mai mult decât candidatul independent Coltuc Dmitri.

Pe lângă cei 13 socialiști, alți nouă concurenți au ajuns primari din postura de candidați independenți, trei au fost reprezentanți ai Partidului Nostru, iar la cârma primăriei din Carbalia a ajuns candidatul Blocului ACUM. 

Independenții au obținut victorii în localități importante cum ar fi Copceac, Ceșmechioi sau Tomai, iar în Vulcănești a câștigat candidatul Partidului Nostru, Victor Petrioglo.

În municipiul Comrat, deși a obținut cele mai multe voturi, PSRM-ul a acumulat doar 11,30% din cele peste 10 mii de voturi. Totuși, în satul Cotovscoe, PSRM a reușit să obțină 100% din voturile alegătorilor care s-au prezentat la urne. 

În total, socialiștii au ieșit pe primul loc în alegerile pentru consilierii locali în 19 din cele 26 de localități din UTAG.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării