main logo
745

Alegeri în Consiliul Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a Judecătorilor urmează să se convoace în toamnă pentru a alege din rândul judecătorilor de toate nivelurile cinci membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcțiile care urmează să fie declarate vacante în legătură cu expirarea mandatelor.

Alegeri în CSM. Cum vor fi aleși noii membriAlegeri în Consiliul Superior al Magistraturii

Totodată, candidaturile din rândul profesorilor de drept, pentru mandatele care expiră în curând, urmează să fie propuse de către Comisia juridică, numiri și imunități și aprobate de către Parlament.

În componenta Consiliului Superior al Magistraturii intră judecători și profesori de drept titulari. Președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul justiției și procurorul general sunt membri de drept ai CSM. Șase membri din rândul judecătorilor, inclusiv doi membri supleanți, sunt aleși în CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, aceștia reprezentând toate nivelurile instanțelor judecătorești.

Contactată de IPN, Carolina Mangîr, purtătorul de cuvânt al CSM, a declarat că plenul Consiliului Superior al Magistraturii va stabili data ședinței Adunării Generale a Judecătorilor cu cel puțin două luni înainte, prin adoptarea unei hotărâri în acest sens. Întrucât Adunarea Generală a Judecătorilor, de regulă, are loc în luna octombrie, anunțul din partea CSM cu privire la convocarea ei urmează a fi publicat în luna august curent.

La 18 octombrie expiră mandatele a doi dintre membrii CSM – Dumitru Visternicean și Anatolie Ţurcan. În noiembrie expiră mandatul Ninei Cernat, iar în ianuarie a președintelui CSM Victor Micu. Mai târziu, în martie, expiră mandatul Verei Toma. Din actuala componență, funcția de membru al CSM o va exercita în continuare Dorel Musteaţă, care a fost ales la Adunarea Judecătorilor din octombrie 2014.

Încă trei membri ai CSM se aleg de către Parlament din rândul profesorilor de drept titulari, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, ținând cont și de opinia reprezentanților opoziției parlamentare. 

Astfel, candidații numiți de legislativ vin să-i înlocuiască pe Gheorghe Avornic, Violeta Cojocaru și Teodor Cârnaţ, toți trei numiți de Parlament în decembrie 2013.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari nu pot fi aleși pentru două mandate consecutive.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării