main logo
848

Alegeri 2020: Cetățenii vor veni la vot cu pix de acasă, mănuși și mască

Cu pixul de acasă, în măști de protecție, cu mănuși și păstrând distanța socială de cel puțin un metru – astfel ar putea merge alegătorii la vot la alegerile locale noi din 6 septembrie și la cele prezidențiale din 1 noiembrie.

Alegeri 2020: Cetățenii vor veni la vot cu pix de acasă, mănuși și mascăFoto: știri.md

La intrare în secția de votare, se va efectua obligatoriu termometria fiecărui alegător. Totodată, urna mobilă va ajunge acasă nu doar la persoanele în etate, cu dizabilități locomotorii sau cu alte probleme de sănătate, ci și la alegătorii care se află în regim de autoizolare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Regulile se regăsesc în proiectul unei instrucțiuni cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală, elaborat de Comisia Electorală Centrală.

În ziua alegerilor, până la deschiderea secției de votare, urmează să fie organizată curățarea generală și dezinfectarea întregului local al secției de votare, precum și prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor și echipamentului folosit.

Localul secției de votare urmează să fie amenajat în corespundere cu respectarea distanței sociale de un metru între funcționarii electorali.

Președintele biroului electoral, înainte de deschiderea secţiei, va efectua termometria funcționarilor electorali prezenți, operatorilor, personalului auxiliar, observatorilor și altor subiecți implicați în procesul electoral, cu înscrierea rezultatelor într-un registru.

Funcționari electorali, operatorii, observatorii vor fi echipați, în mod obligatoriu cu echipament de protecție. La intrare în localul secției de votare, va fi pus un burete impregnat cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru dezinfectarea încălțămintei, iar în locuri vizibile și accesibile pentru vizitatori, dozatoare cu soluție dezinfectantă. Pe parcursul zilei, se va organiza și realiza aerisirea frecventă a spaţiului secției de votare.

Secția de votare va fi marcată cu inscripții de delimitare a spațiului în vederea asigurării distanței de cel puțin un metru. În incinta secției va fi admisă intrarea concomitentă a unui număr limitat de alegători, care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate. De exemplu, dacă sunt două cabine de vot vor fi lăsați să intre concomitent doi alegători.

Nu se va admite accesul în secția de votare a alegătorilor care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute – temperatura mai mare de 37 de grade Celsius, tuse, respirație îngreunată etc.

Alegătorii care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde este își are înregistrarea la domiciliu sau reședință alegătorul.

Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora 15:00, cu prezentarea obligatorie a certificatului medical.

Totuși, echipa cu urna mobilă se va deplasa mai întâi la persoanele în etate, persoanele cu dizabilități locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte personal la secția de votare.

Documentul a fost remis, pentru avizare conform competențelor funcționale, Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării