main logo
4171

Fermierii pleacă din PMAN: E greu să dai mâinile în jos, să mergi acasă

Agricultorii pleacă din PMAN. Aceștia însă promit că vor continua să lupte pentru viitorul lor și al copiilor lor. Despre acest lucru a anunțat fermierul Sergiu Stefanco.

Fermierii pleacă din PMAN: E greu să dai mâinile în jos, să mergi acasăFoto: Unimedia.info

„Îmi pare foarte rău de această guvernare. Începând cu ministrul Agriculturii, care nu este un ministru al Agriculturii R. Moldova, ci ministrul agro-holdingurilor, este un demagog, mincinos de fiecare dată, care manipulează cu cifrele. Demagogia asta la ei e molipsitoare. S-a dus tocmai în Parlament și acei care sunt acolo deputați, neavând habar ce înseamnă agricultură și nefăcând diferența dintre grâu și orz, își permit să facă videouri cu atacuri în adresa agricultorilor. Dacă a ajuns prim-ministrul într-o emisiune, la televiziune, să arunce cu cifre și manipulări grosolane, știind că este urmărit de susținătorii lor, văzând atitudinea doamnei președinte...”, susține fermierul, transmite Știri.md.

Potrivit lui, agricultorii au făcut tot posibilul acum. El adaugă că, într-o țară normală, ar pune mâna pe furci astăzi și „i-ar lua la fugărit din fotoliu pe toți cei de la putere”, însă ei nu doresc să-și asume acest lucru. 

„Cei care au curajul, îi invit la mine în gospodărie, ca să-mi arate că în Moldova se poate de făcut agricultură, în aceste condiții mizere. Îmi pare foarte rău că ei nu înțeleg că ăsta e abia începutul. Noi discutăm deja de doi ani de zile. Dar dezastrul ăsta l-au confirmat reprezentanții băncilor, cifrele, statistica economiei naționale”, spune Sergiu Stefanco.

Bărbatul spune că îi pare rău că autoritățile nu discută, ci manipulează.  

„Dar vreau să vă spun că noi am făcut o faptă bună datorită corectitudinii noastre, verticalității, curajului. Societatea, încet-încet, a început să deschidă ochii. Și când toți o să înceapă să înțeleagă, o să fie totul taxat. Am fost contactat de europarlamentari, am dat interviu presei din România, deja se discută situația și vor fi trași la răspundere. Nu noi, dar cei de la guvernare”, explică agricultorul.

De asemenea, acesta a menționat că în cel mai apropiat timp vor reveni. 

„E greu să dai mâinile jos și să mergi acasă, dar noi nu mai avem ce face aici, în Chișinău. Cu siguranță, în cel mai apropiat timp, Asociația „Forța Fermierilor” o să continue, prin orice mijloace, să lupte pentru viitor”, spune agricultorul. 

El subliniază că agricultorii vor continua să lupte pentru viitorul copiilor și al țării. 

„Sper să fie taxați toți după merit, absolut toți, începând de la Maia Sandu, de la Igor Grosu, toți. O să-i taxeze societatea pentru că au spus și nu s-au ținut de cuvânt. O să mergem la Ministerul Agriculturii cu tot cu tractoare, o să-i lăsăm un mesaj de adio ministrului de agro-holdinguri. După, Poliția o să ne escorteze și o să ieșim organizat din oraș. Vreau să cer scuze pentru incomoditățile pe care le-am creat chișinăuienilor, dar vă rog să analizați toate declarațiile, să nu înghițiți toate găluștele”, a conchis fermierul Sergiu Stefanco.

Știri.md amintește că, la data de 5 decembrie, mai mulți fermieri au organizat un protest pentru a-și arăta nemulțumirea față de autorități. Astfel, unii fermieri au adus cu ei bălegar, pe care l-au pus în saci în fața Guvernului.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către Asociația „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă.

Totodată, fermierii urmau să aibă la data de 4 decembrie o discuție cu Maia Sandu.

La scurt timp, în cadrul unei emisiuni, deputatul PAS Radu Marian a avertizat că bugetul nu este infinit, iar îndeplinirea solicitărilor ar implica realocarea fondurilor de la alte scopuri. 

Acesta spune că statul susține agricultura prin subvenții, menționând că au fost alocate sume pentru motorină și TVA. Cu toate acestea, fermierii au continuat protestul, aducând simbolic balegă și paie la sediile Președinției, Parlamentului și Guvernului.

Foto/video: Unimedia.info

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării