main logo
430

Agenția Mediului, în urma incidentului de la Rîbnița: Radiația este în normă

Reprezentanții Agenției Mediului dau asigurări că nivelul de radiație în Republica Moldova se măsoară de două ori pe zi, în următoarele localități: Briceni, Soroca, Bălți, Fălești, Cornești, Bravicea, Chișinău, Bălțata, Ștefan Vodă, Leova, Cahul și Comrat.

Agenția Mediului, despre incidentul de la Rîbnița: Radiația, în normă

Aceștia spun, în contextul incidentului de la uzina din Rîbnița, că nivelul de radiație în Republica Moldova „ se încadrează în limitele normei admisibile”, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Nu au fost identificate sau înregistrate depășiri peste limita normei admisibile de 25 µR/h”, se precizează într-un comunicat de la Agenție.

Cei de la Agenția de Mediu spun că au fost prelevate mostre de aerosoli la stația Chișinău și supuse analizei gama-spectrometrice privind activitatea radionuclizilor, care a demonstrat că concentrațiile radionuclizilor identificați în spectru respectiv, sunt în limitele specifice teritoriului Republicii Moldova și nu prezintă pericol pentru mediu și sănătatea populației

„Calitatea aerului atmosferic se monitorizează în două urbe industrializate ale țării – Chișinău (șase posturi clasice de monitorizare) și Bălți (două posturi clasice de monitorizare), conform unui program stabilit de trei ori/zi, se prelevează probe și se analizează în condiții de laborator după următorii indicatori de bază: (suspensii solide, dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon) și specifici: (fenol, aldehida formică, sulfații solubili și monoxidul de azot). Pe perioada solicitată în mun. Chișinău și Bălți nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calității, se constată ca redus, cu unele depășiri nesemnificative ale concentrațiilor maxime momentane, ca rezultat al manifestării condițiilor meteorologice nefavorabile, în deosebi, condiționate de lipsa precipitațiilor, intensificările vântului și prezența straturilor de reținere, iar informația se plasează zilnic pe pagina web a Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Angajații Agenției de Mediu spun că valorile calității aerului atmosferic și a radioactivității mediului s-au încadrat în limitele normelor admisibile și nu prezintă pericol pentru mediu și sănătatea populației teritoriului Republicii Moldova.

Acum câteva zile, la uzina metalurgică din orașul Râbnița a avut loc un incident, în urma căruia s-a oprit cuptorul. 

Autoritățile centrale au confirmat existența incidentului, dar circumstanțele producerii acestuia și alte detalii nu se cunosc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării