main logo
2097

Afacerist suspectat de spălare de bani prin Moldova, reținut în Rusia

Presupusul organizator al unor scheme de spălare de bani prin Republica Moldova, Leonid Katz (Alon Leonid), cetăţean al Israelului, originar din regiunea Stavropol, a fost din nou arestat de autorităţile din Federaţia Rusă.

Afacerist suspectat de spălare de bani prin Moldova, reținut în Rusia

El a fost reținut de grănicerii ruşi pe 3 ianuarie 2019, în aeroportul din orașul Mineralinîe Vodî din sudul Rusiei, când trecea controlul pentru îmbărcarea în avionul spre Tel Aviv, Israel, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Motivul invocat de autorităţile ruse a fost faptul că afaceristul este dat în urmărire de către autorităţile din Moldova pentru comiterea infracţiunii prevăzute în art.243 al.(3), lit.b al Codului Penal (spălare de bani în proporţii deosebit de mari ce se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani). 

Prin decizia judecătoriei oraşului Mineralnîe Vodî, pe 5 ianuarie 2019 lui Leonid Katz ia fost aplicată pedeapsa sub formă de 40 de zile de arest pentru a fi extrădat. 

Ulterior la cererea avocaţilor şi ca urmare a faptului că este grav bolnav, instanţa de apel a decis că el poate sta în arest la domiciliu. 

Totodată din documente rezultă că procurorii ruşi au primit pe 4 ianuarie 2019 cererea autorităţilor din Moldova de reţinere şi arestare a lui Katz, dar şi decizia de aplicare a arestului preventiv în privinţa lui în Moldova.

Pe 8 februarie 2019, judecătoria din Mineralinîe Vodî constata că solicitarea de extrădare a lui Katz trimisă de autorităţile din Moldova (pe 6 februarie 2019) nu a fost încă examinată de Procuratura Generală a Rusiei.

Totodată instanţa a decis ca să extindă termenul de aflare sub arest la domiciliu, de la două luni şi 21 de zile la şase luni de zile, până pe 2 mai 2019. 

De notat că autorităţile din Rusia consideră că faptul că Leonid Katz a fost scos din baza de date a Interpolului nu constituie o piedică în calea extrădării, deoarece în cazul lui se vor aplica prevederile Convenţiei de la Minsk din 1993 cu privire la asistenţa juridică şi raporturile juridice în materie civilă, familială şi penală în cadrul CSI. 

Amintim că la mijlocul lunii aprilie 2017, Leonid Katz, care ar fi avut afaceri conectate la oficialii de rang înalt din Republica Moldova, a fost reținut la Moscova la cererea autorităților de la Chişinău. Peste două luni de zile el reuşea să scape de arest şi să plece în Israel. 

Conexiunile politice ale justiţiei l-au scăpat de Interpol În noiembrie 2015, CNA a inițiat o anchetă, iar instanțele au emis un mandat pentru arestarea lui Katz, acuzând omul de afaceri de organizarea unei grupări transnaționale, specializată în spălare de bani. 

El era suspectat că ar fi creat în acest scop câteva companii în Moldova și a fost dat și în urmărire internațională. 

Autoritățile din Moldova au apelat și la Interpol, dar această organizație a refuzat să îl includă în listele criminalilor dați de căutare internațională pe motiv că "urmărirea omului de afaceri este motivată politic", iar justiția din Moldova este subordonată unui lider politic local. 

De notat că Leonid Katz a negat acuzațiile CNA susținând că ar fi jertfa unei înscenări din partea unor influenți afaceriști și oficiali de stat din Moldova, care îi sunt datori cu 5 milioane de dolari, iar mandatul de arest pentru 30 de zile emis pe numele său, se bazează pe mărturiile unei persoane ce a lucrat pentru afaceristul Platon și aceasta deja de câteva ori și-a schimbat depozițiile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării