main logo
2492

Afacerea unui cuplu din Căușeni după ce au primit două oi cadou la nuntă

Au primit în dar două oi la nuntă, iar acum au o fermă cu 300 de capete. Este povestea soților Stefanco din Ucrainca, raionul Căușeni.

Afacerea unui cuplu din Căușeni după ce au primit două oi cadou la nuntăFoto: protv.md

Dragostea pentru viață la țară i-a motivat să se întoarcă în satul de baștină și să pornească o afacere. Cu ajutorul unui grant european, cuplul se bucura deja de rezultate, transmite Știri.md cu referire la protv.md

El - militar, ea - angajată într-un magazin din Capitală. Ambii și-au făcut studiile în România. Nu au putut să se despartă de meleagurile natale pentru mult timp, așa că s-au întors în satul de baștină. 

Sergiu Stefanco, proprietar: Cumnatul meu a revenit de la Moscova și am hotărât să câștigăm aici acasă.

Iar dacă muncești mult, rezultatul nu se lasă așteptat. Mieii au ajuns în această primăvară în Orientul Mijlociu. La fermă totul este bine pus la punct. Procesul de muls, de pildă, este mecanizat. 

Sergiu Stefanco, proprietar: Durează cam 7-8 zile până oile se obișnuiesc ca să intre să fie mulse mecanizat, dar este laptele mult mai curat, lucrează două persoane în loc de cinci.

Le lipsea doar un utilaj modern pentru procesarea laptelui. Datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană, proprietarii fermei au reușit să-și cumpere tehnică. Și pentru că sunt bune, produsele sunt la mare căutare. Totuși, antreprenorii spun că au nevoie și de susținerea statului pentru a-și dezvolta în continuare afacerea. 

Sergiu Stefanco, proprietar: Avem concurența produselor de peste hotare pentru că nu putem oferi prețul pe care ei le oferă, pentru că ei sunt susținuți de stat.

Întâmpină dificultăți, de exemplu, la comercializarea lânii. Ca să le reușească pe toate, soții Stefanenco se trezesc în fiecare dimineață, înainte ca soarele să răsară și muncesc toată ziua. Oricât de greu ar părea, merită efortul. 

Sergiu Stefanco: E o muncă grea, dar trebuie să-ți placă ca să o faci.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării