main logo
1120

Afacerea cu cânepă a unor moldoveni, eșuată: Lotul urmează a fi distrus

Un nou episod în dosarul intentat pe numele a doi oameni de afaceri, care au plantat, în premieră, cânepă tehnică.

Afacerea cu cânepă a unor moldoveni, eșuată: Lotul urmează a fi distrusColaj: Știri.md

Astăzi, la teren și-au făcut apariția ofițerii Inspectoratului din Strășeni. Îmbrăcați în halate albe, aceștia au început să numere fiecare plantă. Proprietarii lotului spun că sunt peste un milion, așa că nu se știe de cât timp o să aibă nevoie ca să ajungă la capătul socotelilor. Din cauza dosarului penal, oamenii nu-și mai pot recolta cânepa, iar afacerea a eșuat. Terenul urmează să fie distrus în întregime.

Din cauza că și echipa TV8 și-a făcut apariția la fața locului, ofițerii au decis să amâne numărătoarea. Jurnaliștii au fost somați să părăsească lotul, fiind amenințați cu dosar penal.

„Eu vă rog să ieșiți. Așa, ca să fie omenește”.

Procurorul care conduce urmărirea penală nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne da detalii. Iar ofițerii, veniți la fața locului, au refuzat să discute cu echipa TV8, pentru că divulgarea informațiilor ar putea prejudicia mersul anchetei. Bărbații care au cultivat cânepa spun că o să-și caute dreptatea în judecată și vor cere returnarea prejudiciului cauzat de către oamenii legii.

„Noi am nimerit în această furcă când poți să te aștepți la orice”, Ion Rață, directorul companiei.

Cei doi bărbați au plantat semințele de cânepă tehnică, care nu conține stupefiante, cheltuind peste 30 de mii de euro. Iar chiria celor patru hectare costă încă patru mii de euro. Bărbații sperau să întoarcă datoriile măcar din roada anului viitor, dar spun că deja e prea târziu.

„Pregătirea terenului pentru semănatul de primăvară a cânepei trebuie să aibă loc azi-mâine până la sfârșitul lui octombrie. 07:00-07:07 Fără a face calcule concrete, acestea sunt zeci de milioane. Sunt mii de locuri de muncă”, Ion Rață, directorul companiei.

„Merge vorba că plantația va fi distrusă. Asta-i tot ce știm la ziua de azi. Este din lumea absurdului să nu legalizeze așa gen de plantă”, Anatol Dicusar, fondatorul proiectului.

„Nu doar frunza de cânepa e uscată, dar e prea târziu să fie recoltate și semințele. Înăuntru acestea sunt deja pustii, așa că nu mai pot fi utilizate în producție”, Diana Popa, reporter TV8.

„ –Semința asta încă mai este bună de ceva? –Nu, gata. S-a oxidat. Noi nu mai avem ce face din ea. Plină a rămas cam 15 la sută. Restul deja s-a scuturat. E mai mult cojiță.”

Pentru a convinge oamenii legii că soiul de cânepă este unul sigur și nu conține stupefiante, bărbații au mai comandat o expertiză independentă.

„Conținutul de THC este de, atenție, 0,002.”

Lotul urmează să fie nimicit în totalitate. Anterior, reprezentanții ministerului Agriculturii au declarat pentru TV8 că o astfel de activitate ar aduce profit economiei locale. Bărbații nu și-au asigurat afacerea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării