main logo
1018

Afacere de milioane de lei, pe Telegram. 5 moldoveni riscă ani grei de închisoare

Afacere ilegală cu milioane de lei, anihilată. Vindeau droguri sintetice prin aplicații electronice.

Afacere de milioane de lei, pe Telegram. 5 moldoveni riscă pușcărie

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu ofițerii CCCI, cei de urmărire penală a DGUP, procurorii PCCOCS și cu suportul angajaților Brigăzii cu Destinație specială „Fulger”, au destructurat activitatea ilicită a unui grup criminal organizat, specializat în circulația ilegală a drogurilor sintetice de tip PVP,  prin intermediul magazinelor online, transmite Știri.md.

Gruparea a fost documentată pe parcursul a șase luni, fapt pentru care oamenii legii au stabilit că, membrii acesteia aveau reguli bine stabilite de comunicare, subordonare și disciplină.

Pe perioada documentării au fost acumulate probe precum că, liderul grupării  a creat în  apartamentul unde domicilia o rețea de comercializare a drogurilor de tip sintetic prin intermediul aplicației Telegram, administrat de unul din membrii grupării. 

Astfel, consumatorii de droguri erau ademeniți cu oferte de prețuri și droguri de o înaltă calitate. 

Zilnic prin această aplicație erau obținute venituri din realizarea drogurilor în jur de 10.000 lei.

De asemenea, organizatorul magazinului online, racola persoane în calitate de „curieri” pentru plasarea drogurilor în ascunzișuri,  aceștia fiind remunerați online.

Locurire unde erau ascunse drogurile erau alese după reguli stricte (în apropierea școlilor, grădinițelor), iar coordonatele și fotografiile cu acestea erau transmise centralizat liderului grupării. 

Ca urmare a  perchezițiilor efectuate la domiciliul capului grupării, polițiștii au ridicat un telefon mobil prin intermediul căruia a fost creat și administrat magazinul online de realizare a drogurilor, cartele SIM, pe ele fiind create conturi Qiwi (portofele electronice) pe care se transferau bani pentru droguri de către consumatori, carduri bancare pe diferite familii prin intermediul cărora ulterior se ridicau veniturile din activitățile ilicite, peste 200 de  pliculețe cu droguri de tip PVP (aproximativ 500 grame), un cântar electronic la scara mică, circa 500 pachețele Zip-lock, un notebook, bani în sumă de 8.650 lei, 2.000 euro, 4.000 dolari,  proveniți în urma realizării drogurilor.

Totodată, în cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost ridicate mai multe pliculețe cu droguri care erau amplasate în ascunzișuri special amenajate pe teritoriul mun. Chișinău destinate consumatorilor de droguri (în apropierea școlilor, grădiniților et.). 

Prețul de pe piața tenebră a drogurilor ridicate constituie circa 400.000 lei.

Ca urmare a analizei rulajelor financiare a acestora s-a stabilit că, suspectul pe parcursul activității infracționale, timp de  2 ani a obținut venituri de circa 1,5 milioane lei.

Drept rezultat al acțiunilor de urmărire penală, liderul gruprii, un bărbat cu vârsta de 25 de ani,  din mun. Chișinău, a fost reținut în flagrant în timp ce scotea dintr-un bancomat bani proveniți ilegal, fiind deghizat în femeie, purtând o perucă pe cap. Bănuitul este arestat  pentru  30 zile.

De asemenea, în privința altor patru persoane, membri ai grupării, se efectuează măsuri de identificare a locului aflării lor.

Dacă vinovăția învinuiților va fi demonstrată, făptuitorul riscă închisoare de la 7 la 15 ani. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării