main logo
1035

Admitere 2018: Numărul locurilor la buget în colegii și școli profesionale

A început admiterea la colegii şi şcoli profesionale. De astăzi şi până în 11 august absolvenţii de gimnazii pot depune actele.

Start admitere 2018: Locuri la buget în colegii și școli profesionaleStart admiterii la colegii și școli profesionale. Câte locuri, la buget

Pentru anul de studii 2018 - 2019 sunt disponibile aproximativ 7.700 de locuri în şcolile profesionale din toată ţara, 90 la sută fiind la buget, transmite Știri.md cu referire la Publika.md

Iar la colegii vor putea fi admiși peste zece mii de elevi, dintre care aproximativ 7.300 la contract. 

La Colegiul pedagogic "Alexei Mateevici" din Capitală au apărut două calificări noi: asistent de educator şi conducător muzical. Larisa Stănilă a optat pentru prima specialitate. 

"- Ce calităţi trebuie să posede un educator? - Să fie exemplar, ca copiii mici să poată învăţa ceva bun de la el. Odată cu depunerea actelor este un nou început pentru tine. Da. Mi se schimbă viaţa", a menţionat  Larisa Stănilă, absolventă a gimnaziului.

Larisa a venit împreună cu bunica. Aşa o numeşte ea pe Valentina Mămăliga din satul Găleşti, raionul Străşeni, femeia care a luat-o în grijă de la patru ani, dar şi pe celelalte trei surori ale ei.

"Eu am văzut că ea are calităţi în domeniul pedagogiei. Eu socot că ea va fi un specialist bun", a precizat Valentina Mămpligă, profesoară satul Găleşti raionul Străşeni.

Colegiul pedagogic "Alexei Mateevici" oferă posibilitatea tinerilor de a studia la cinci specialităţi. Cea mai solicitată este învăţământul primar. Taxa pentru un loc la contract este de 5.000 de lei.

"285 de elevi total sperăm să înmatriculăm. Dintre care 126 la buget şi 159 cu taxă. Vor beneficia de burse nu numai cei care vor studia la buget dar şi cei care sunt înmatriculați cu taxă în funcţie de media notelor", a declarat  Victoria Bercu, directorul Colegiului pedagogic "Alexei Mateevici".

Admiterea a format cozi şi la Colegiul de Transporturi. Părinţii au avut mai mari emoţii decât copiii lor:

"Va fi bine dacă vom reuşi la buget, dacă nu, măcar la contract. Îmi fac griji, desigur. Cum să nu ne facem griji. Vrem să intre la colegiu".

Pentru unii, taxa de 8.500 de lei li se pare prea mare: "Traficul auto. 7.81 - Şi crezi că o să obţii un loc la buget? Nu ştim precis. Dacă nu vei obţine un loc la buget vei pleca în altă parte? Da, la liceu".

"Avem în jur de 150 de locuri la buget şi 360 de locuri la contract. Această taxă se achită în trei rate", a menţionat Boris Rusu, directorul Colegiului de Transporturi.

Viitorii elevi ai şcolii profesionale numărul 6 abia au depus actele, dar deja erau curioşi să vadă sălile unde vor studia.

În instituţiile unde nu se vor ocupa toate locurile din prima etapă de admitere se va desfăşura şi turul II. Acesta va începe din 15 august.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării