665
0
ACUM: Petic e bătut în pușcărie. Răspunsul Avocatului Poporului
665
0

Fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, susține că ar fi fost bătut după gratii.

Astfel, angajații Oficiului Avocatului Poporului au mers ieri, 25 aprilie, la Penitenciarul nr.13 pentru a verificata dacă informația este veridică, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat emis, s-a constata că alegațiile de rele tratamente care i-ar fi fost aplicate lui Gherghe Petic parțial s-au adeverit.

"Condițiile de detenție în subsolul instituției penitenciare, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, sunt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului. Gheorghe Petic este deținut de unul singur din 26 martie 2019 într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care sunt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului.

Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor. Lui Gheorghe Petic îi este asigurată baie o dată pe săptămână, o oră de plimbare dimineața în fiecare zi în curtea penitenciarului, acces la cărți/ reviste din biblioteca penitenciarului și la telefon (20 min./apel), are întrevederi nelimitate cu apărătorii săi", se arată în comunicat.

Avocatul Poporului a recomandat administrației penitenciarului încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilității de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă, evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a celulelor postului nr.13 (subsol), asigurarea calității și eficienței îngrijirilor medicale acordate lui Petic, sistarea activității celulelor postului nr.13, în măsura posibilității, sau identificarea unor soluții eficiente pentru eradicarea igrasiei abundente.

Citește Și: Petic spune că a fost bătut în Penitenciar. Reacția administrației

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter