main logo
422

Activiștii civici îndeamnă cetățenii să aibă grijă de râul Nistru

Activiştii civici, jurnaliştii, artiştii îndeamnă Locuitorii Moldovei să aibă grijă de Nistru - râul de care depinde viaţa în republică.

Activiștii civici îndeamnă cetățenii să aibă grijă de râul NistruFoto: agora.md

Potrivit agenţiei Infotag, în ajunul Zilei Nistrului, marcată în ultima duminică a lunii mai, PNUD împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au lansat campania de informare "Nistru e coloana vertebrală a Republicii Moldova", transmite Știri.md

În cadrul acesteia a fost realizat un spot video în care activiştii civici atrag atenţia asupra problemelor de mediu cu care se confruntă râul.

Potrivit activistului Dmitrii Voloşin, "de apa Nistrului depinde întreaga ţară, iar ceea ce se întâmplă în ultimul timp (înnămolirea râului - "I.") este o catastrofă la scară naţională".

"Cu toţii ar trebui să facem voluntariat, să curăţim râul de gunoi şi să nu admite evacuarea deşeurilor toxice în Nistru. Dacă situaţia actuală se va menţine, aceasta ar putea duce la o lipsă acută de apă potabilă", a spus el.

Interpretul Paşa Parfeni a spus că Nistrul "este un râu fenomenal, o adevărată reflectare a întregii naturi a Moldovei".

"Indiferent unde staţi, unde trăiţi, sunteţi conectaţi nu Nistrul. Suntem absolut dependenţi de sănătatea şi starea râului", spune artistul. 

Bloggera Ana Irina a menţionat că toţi cunosc problema poluării Nistrului şi îi pare rău că copiii nu se pot bucura de râu.

Potrivit standardelor internaţionale, un prag de apă de sub 1.000 m3/locuitor/an poate împiedica dezvoltarea economică şi afecta calitatea vieţii populaţiei. Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru estimează această cifră la 500 m3/locuitor/an. Astfel, Moldova deja se află într-o stare critică privind accesul la apă şi dezvoltarea economică durabilă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării