263
0
Activiști: Vaccinul contra cancerului de col uterin să nu fie obligatoriu
263
0

Un grup de părinți și activiști cer Ministerului Sănătății să renunțe la proiectul care prevede introducerea obligatorie a vaccinului contra cancerului de col uterin.

Aceștia sunt nemultumiți de faptul că în timp ce unele state din Europa au renunțat la acest fel de imunizare, din cauza consecințelor negative, autoritățile de la noi, intenționează să o adopte, transmite Știri.md cu referire la protv.md

Elena Bîtcă, reprezentanta Mișcării juriștilor ortodocși din Moldova: Cerem Ministerului Sănătății să abandoneze proiectul Hotărârii de Guvern. Să revenim la situația potrivit căreia vaccina Gardasil să nu fie obligatorie. Să fie o oportunitate și nu o obligativitate.

În acest sens, grupul a transmis astăzi o adresare către Ministerul Sănătății și Guvern, la care a anexat și o petiție cu semnături.

Mihai Silviu Chirila, membrru al Mișcării juriștilor ortodocși din Moldova: Există patru tulpini pe care le previne, dar mai are alte câteva sute care nu sunt acoperite. Rata cea mai pare de prevenție este de 44%, nu cum a propus guvernul de 77%. O cifră destul de nerealistă.

La următoarele ședințe, guvernul urmează să analizeze modificarea Programului național de imunizare pentru 2016-2020. Astfel se propune ca pe lista vaccinurilor obligatorii să fie introdus și vaccinul împotriva cancerului de col uterin, care se administrează fetițelor mai mari de 10 ani. Proiectul este supus dezbaterilor publice. 

Statistica arată că în Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este dignosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la două zile una moare.

Citește și
article image
Alergia la ambrozie ar putea fi rezolvată cu un vaccin
0
160
article image
Flashmob inedit: Zeci de fumigene, aprinse la Stadionul...
0
525
article image
Lista medicamentelor compensate ar putea fi extinsă
0
108
article image
Alaiba: Unica decizie a guvernului Filip recunoscută ca...
0
629