main logo
570

Activiști: Vaccinul contra cancerului de col uterin să nu fie obligatoriu

Un grup de părinți și activiști cer Ministerului Sănătății să renunțe la proiectul care prevede introducerea obligatorie a vaccinului contra cancerului de col uterin.

Activiștii cer ca vaccinul contra cancerului să nu fie obligatoriu

Aceștia sunt nemultumiți de faptul că în timp ce unele state din Europa au renunțat la acest fel de imunizare, din cauza consecințelor negative, autoritățile de la noi, intenționează să o adopte, transmite Știri.md cu referire la protv.md

Elena Bîtcă, reprezentanta Mișcării juriștilor ortodocși din Moldova: Cerem Ministerului Sănătății să abandoneze proiectul Hotărârii de Guvern. Să revenim la situația potrivit căreia vaccina Gardasil să nu fie obligatorie. Să fie o oportunitate și nu o obligativitate.

În acest sens, grupul a transmis astăzi o adresare către Ministerul Sănătății și Guvern, la care a anexat și o petiție cu semnături.

Mihai Silviu Chirila, membrru al Mișcării juriștilor ortodocși din Moldova: Există patru tulpini pe care le previne, dar mai are alte câteva sute care nu sunt acoperite. Rata cea mai pare de prevenție este de 44%, nu cum a propus guvernul de 77%. O cifră destul de nerealistă.

La următoarele ședințe, guvernul urmează să analizeze modificarea Programului național de imunizare pentru 2016-2020. Astfel se propune ca pe lista vaccinurilor obligatorii să fie introdus și vaccinul împotriva cancerului de col uterin, care se administrează fetițelor mai mari de 10 ani. Proiectul este supus dezbaterilor publice. 

Statistica arată că în Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este dignosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la două zile una moare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării