main logo
380

Activiști, despre sterilizare câinilor: Nu rezolvă problema animalelor

Un grup de apărători аi animalelor din Chișinău, care insistă asupra adoptării unui nou regulament care ar putea face transparentă activitatea Serviciului de sterilizare și capturare precum și adăposturilor, și-au exprimat poziția cu privire la acțiunea de sterilizare a "miei de câini".

Activiști, despre sterilizare câinilor: Nu rezolvă problema animalelor

Acțiunea de sterilizare se va desfășura în municipiul Chișinău, în perioada 20-25 mai, transmite Știri.md

Apelul constată neajunsuri în organizarea acestui eveniment de către Primăria și Serviciul de capturare și sterilizare, care poate duce la consecințe negative și frustrare a cetățenilor, dar și propune monitorizarea de către organizațiile de protecție animalelor, pentru a evita aceste consecințe. 

Astfel, apărătorii susțin că „Această campanie nu rezolvă în niciun fel problema animalelor fără stăpân, ci, dimpotrivă, le pune viața în pericol. Aceasta seamănă mai mult cu o acțiune de promovare (PR) decât cu un instrument real, din următoarele motive:

1) Până în prezent, Consiliul municipal Chișinău nu a votat și Primăria nu a aprobat un regulament modern privind animalele, care ar iniția o soluționare integrală a situației și ar reglementa înregistrarea și întreținerea animalelor la Necropolă ca să fie complet transparentă;

2) Nu există un sistem transparent de înregistrare a adreselor cu fotografiile câinilor capturați. Cum se va desfășura eliberarea câinilor la locul de trai anterior, dacă nu există date clare de unde și care câine anume a fost prins?

3) Nu există informații complete și oportune despre locurile de eliberare cu un raport foto sau video – iar fără acestea nu este clar ce se va întâmpla în realitate cu câinii după sterilizare. Vor fi ei într-adevăr returnați în locurile de trai anterioare? Vor fi ei eliberați în general? Nimeni nu va putea verifica acest lucru;

4) Nu există nicio garanție că, după sterilizare, câinele nu va fi capturat ca urmare a unui apel venit din partea oricărei persoane (conform prevederile regulamentului în vigoare din anul 2001, orice câine care se află în stradă trebuie să fie prinsă);

5) Nu există norme și reglementări privind capturarea și transportarea umană a animalelor. Câinii, care sunt prinși cu cleștele, sunt supuși unui stres major, dar viața și sănătatea lor sunt în pericol din momentul capturării. Apelul a fost semnat de 8 organizații pentru protecția animalelor.

În legătură cu aceste și alte momente, noi considerăm că, fără adoptarea Regulamentului municipal privind animalele - orice campanie, orice acțiune, chiar și construirea unui adăpost, va avea un efect negativ pe termen lung. Situația va îmbunătăți în mod cardinal:

● doar după aprobarea Regulamentului, care a fost discutat public conform procedurii, și crearea unui Departament pentru controlul și protecția animalelor.

● doar atunci când va exista o transparență deplină a activității Serviciului de capturare și a Centrului de sterilizare, fără vreo posibilitate de a ascunde ceva sau delapidare de fonduri.

● doar având reguli clar definite pentru capturarea, transportarea și întreținerea animalelor, precum și un mecanism de evidență și înregistrare a animalelor.

Luând în considerare toate problemele enumerate mai sus, și fiind conștienți de faptul că această campanie oricum se va desfășura, ne adresăm către primarul interimar Ruslan Codreanu și Direcția Locativ-Comunală, să permită, în cadrul controlului public, unui grup de apărători ai drepturilor animalelor (propuși de noi) să monitorizeze acest proces în cadrul unui control comunitar (cu respect față de lucrul veterinarilor și voluntarilor, și urmând regulile curente de funcționare a Centrului de Capturare și Sterilizare).

Dar pentru a asigura o transparență deplină, cerem ca să ne oferiți acces la toate registrele de evidență, la sterilizări, la baza de date a animalelor capturate și la alte documente legate de animale, cu posibilitatea copierii informației. De asemenea cerem și acces la procesul de eliberare și la alte acțiuni legate de animale, cu înregistrare foto și video”, au raportat activiștii.

Apelul a fost semnat de 8 organizații pentru protecția animalelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării