main logo
376

Activista Greta Thunberg participă la primul său protest din New York

La două zile după sosirea sa în SUA, Greta Thunberg a participat la primul său protest new-yorkez în favoarea combaterii schimbărilor climatice, acţiune urmată de o întâlnire ne-programată cu preşedinta Adunării Generale a ONU, Maria Fernanda Espinosa.

Activista Greta Thunberg participă la primul său protest din New York

Suedeza de 16 ani, care a traversat Atlanticul la bordul unei ambarcaţiuni cu pânze timp de 15 zile pentru a participa la summitul ONU consacrat climei din 23 septembrie, a păstrat discreţia în timpul manifestării din faţa sediului ONU din Manhattan, care a durat aproximativ două ore, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Cea care a impulsionat sute de mii de tineri europeni să protesteze în zilele de vineri sub hashtagul #FridaysforFuture nu şi-a făcut auzită vocea, lăsând pe alţi studenţi şi adolescenţi să facă apel la necesitatea de a acţiona în faţa urgenţei climatice, o parte vizând în mod direct scepticismul administraţiei Trump referitor la schimbările climatice.

"Încetaţi să negaţi că Terra este pe cale să moară", "Faceţi grevă cu noi!" sau "Nu putem fi opriţi, o lume mai bună este posibilă" sunt principalele lozinci scandate de tinerii protestatari, dintre care unii nu împliniseră 10 ani.

Mulţi au declarat că au venit cel puţin în parte pentru a o vedea pe tânăra suedeză a cărei faţă de păpuşă încadrată de cozi împletite este recunoscută acum de lumea întreagă.

"Când am aflat că Greta va fi aici, am ştiut că nu putem s-o ratăm. Ea este inspiraţia noastră!", a declarat entuziasmată Atara Saunders, în vârstă de 17 ani, organizatoarea manifestărilor de vineri în liceul său din regiunea oraşului Philadelphia.

Gabriel Kunin, un new-yorkez de 13 ani, a declarat că aceasta este prima sa manifestare în favoarea protejării climei la care participă. "Ştiam că vor fi celebrităţi ca Greta", a precizat el.

Greta Thunberg a pătruns apoi în impozanta clădire a Naţiunilor Unite unde preşedinta Adunării Generale, ecuadoriana Maria Fernanda Espinosa, a invitat-o la o întrevedere spontană, organizată " în ultima clipă", conform unui purtător de cuvânt onusian, Mark Seddon.

Timp de aproximativ 10 minute, Greta, însoţită de alţi doi militanţi în favoarea climei, a menţionat în special necesitatea de a vedea "fapte şi nu cuvinte" din partea liderilor mondiali, a declarat pentru AFP Mark Seddon.

"Un bun sosit la ONU Gretei Thunberg şi activiştilor pentru climă", a postat pe Twitter Maria Fernanda Espinosa. "Hotărârea ta de a acţiona în favoarea climei zguduie lumea şi suntem alături de tine pentru a cere liderilor să dea socoteală". "Ştiinţă, nu tăcere" (Science, not silence), a scris preşedinta Adunării Generale.

Această primă zi de activităţi la New York este un antrenament înaintea paradei gigantice din faţa ONU anunţată pentru 20 septembrie, protest menit să pună presiune asupra liderilor mondiali care vor participa la summitului privind clima din 23 septembrie. Greta Thunberg va participa la această manifestaţie de amploare, urmând apoi să asiste şi la lucrările summitului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării