main logo
621

Activist din Rusia, interogat pe Aeroportul Chișinău

Un cetățean al Federației Ruse, membru al unei mișcări anti-Putin, a fost interogat pe Aeroportul Chișinău, înainte de a părăsi Republica Moldova, după ce a participat la un eveniment organizat de mișcarea OcccupyGuguță.

Activist din Rusia, interogat pe Aeroportul Chișinău

„Pe data de 15 decembrie, sâmbăta trecută, OccupyGuguță a organizat un eveniment care a adunat mai multe mișcări de rezistență locale și de peste hotare. 

Scopul evenimentul a fost schimbul de experiență și discuții constructive, o dovadă în acest sens sunt live-urile publicate pe pagina noastră la care au acces toți doritorii. Unul din oaspeții noștri a fost Dmitri Gusev, membru al mișcării „Bessrochka”(Бессрочка) din Sankt-Petersburg. 

Un grup de inițiativă care se confruntă zi de zi cu abuzurile regimului putinist și care luptă (non-violent) împotriva acestora. Pentru libertățile cetățenești și pentru dreptul lor la libertatea întrunirilor și libera exprimare. 

Din câte se pare, vedem că autoritățile noastre sunt „anti-putiniste” doar la nivel declarativ. În practică, sunt aceiași autoritariști cărora le este în cot de cetățeni. Practicieni ai violenței și intimidărilor în adresa cetățenilor liberi.

La modul concret, ieri, 17 decembrie 2018, la ora 4 dimineața, Dmitrii aștepta în aeroportul din Chișinău zborul spre casă, în Rusia. 

Totul ar fi decurs conform unui scenariu clasic. Ai trecutul controlul pașapoartelor și aștepți îmbarcarea. Dar n-a fost să fie. 

Dmitrii a fost chemat de către un polițist de frontieră și interogat în fața camerei de luat vederi. A fost întrebat despre ce a făcut în Moldova, cu cine s-a văzut (au fost cerute nume concrete ale oamenilor din occupyguguță), despre ce a vorbit la prezentarea de la C51, ce e cu occupyguguță...

Această discuție s-a încheiat abia când Dmitrii a promis că „sub actuala guvernare” nu va mai veni pe teritoriul Republicii Moldova”, au scris reprezentanții OccupyGuguță, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Potrivit activistului rus Dmitrii Gusev, acesta ar fi fost nevoit „să repete de trei ori” că nu se ocupă de politică.

Serviciul de presă al Poliției de Frontieră încă nu a venit cu o reacție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării