main logo
390

Acordul de împrumut pentru interconectarea electrică cu România a fost publicat în Monitorul Oficial

Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I” a fost publicată în Monitorul Oficial.

MO: Acordul de împrumut pentru interconectarea electrică cu RomâniaMO: Acordul de împrumut pentru interconectarea electrică cu România

Acordul prevede acordarea unui împrumut de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în sumă de 80 milioane de euro, pentru realizarea proiectului sus menționat. Mijloacele financiare vor fi folosite la construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. Termenul Acordului este de 18 ani, inclusiv perioada de graţie de trei ani, transmite Știri.md cu referirela Moldpres

Pentru implementarea completă a proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată, vor fi utilizate 270 mln de euro, inclusiv, împrumuturi de 80 mln euro oferite de BEI, 80 mln euro – BERD, 70 mln euro – Banca Mondială și 40 mln de euro oferite ca grant de UE.

Scopul final constă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, inclusiv o staţie BtB în Vulcăneşti, o linie de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, extinderea staţiei de transformare din Chişinău şi extinderea staţiei Vulcăneşti de 400 kV.

Potrivit autorităților, investiţia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I” a fost semnat la Chişinău, la 20 decembrie 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării